Friday, March 05, 2021

Jom Jengok Pekan-pekan ‘hantu’ Di Russia

 

Pemandangan dari udara menunjukkan lapisan salji tebal pada bumbung bangunan. (Gambar Agensi Anadolu/Getty Images)

IA hanya mustahil untuk mengira pada peta semua bandar terbengkalai Rusia. Kampung terbengkalai dan kemudahan perindustrian / ketenteraan yang terbengkalai terletak di hampir setiap kawasan Tanah Besar yang besar. Terdapat banyak sebab untuk ini - di suatu tempat, faktor politik atau ekonomi dipengaruhi, dan di suatu tempat, ciri-ciri geologi rantau ini memainkan peranan.

Pekan 'Hantu'

Hari ini, tempat-tempat seperti ini sangat popular di kalangan pelancong yang memanggil diri mereka sebagai pengatur. Mereka bersedia mengembara beribu-ribu kilometer untuk bersiar-siar berjam-jam di jalan-jalan penempatan lama yang terbengkalai.
Bandar-bandar yang paling terkenal dan popular disebut hantu di Rusia termasuk: Kadykchan adalah sebuah kampung di rantau Magadan... Semasa perang, perlombongan arang batu mula berkembang di sini. Pada 96, letupan berlaku di salah sebuah lombong, akibatnya beberapa orang mati, dan lombong itu sendiri rosak parah. Ia telah memutuskan untuk menutupnya. Penduduk terakhir ditinggalkan di sini pada tahun 2010.

Halmer - dalam 40-an. abad yang lalu, rizab arang batu telah ditemui di sini. Penduduk setempat telah lama menghormati tempat-tempat ini sebagai suci dan dibawa ke sini nenek moyang mereka mati untuk mengebumikan. Pada tahun ke-93, lombong itu ditutup, dan penduduknya diusir secara paksa dari rumah mereka.

Menjelang abad ke-30 dari abad yang lalu, maksudnya hampir hilang sepenuhnya. Rumah-rumah dan gereja runtuh, marina jatuh ke dalam pembusukan, dan penduduk secara beransur-ansur mula meninggalkan rumah mereka. Pada masa kejatuhan Kesatuan Soviet, bandar ini tidak lagi wujud, tetapi pada masa yang sama ia berjaya menjadi objek perniagaan pelancongan. Charonda - sudah pada abad XVII, penyelesaian itu adalah sebuah bandar yang penuh, pusat perdagangan penting.

Iultin ditubuhkan pada tahun 1937 selepas deposit polymetallic ditemui di tempat tersebut. Selepas pengekstrakan mereka diiktiraf tidak menguntungkan, penduduk mula meninggalkan kampung. Orang terakhir yang tinggal di sini pada tahun 2002.

Old Gubakha adalah bekas pusat industri arang batu Wilayah Perm.  Selepas keletihan sumber mineral, penduduk terpaksa berpindah ke tempat lain. Finval di Kamchatka - sebuah bandar kecil yang ditubuhkan pada tahun 60-an. abad lalu.

Berikut adalah pangkalan kapal selam. Komunikasi dengan dunia luar ditubuhkan hanya melalui laut, sekali setiap 7 hari kapal motor melaju di sini. Pada tahun ..96, garrison dibubarkan, dan penduduknya dihantar ke penempatan lain.

Mologa (rantau Yaroslavl)

Pekan Mologa yang ditinggalkan diasaskan pada 1777. Ia mempunyai lokasi yang baik, kerana ia berada di tempat di mana 2 sungai bergabung - Volga dan Mologa. Untuk menghormati penyelesaian kedua, ia hanya mendapat namanya. Penduduk tempatan terlibat dalam penangkapan ikan, yang memungkinkan untuk menjadikan pusat perdagangan penting di luar bandar.

Rampasan maut dalam sejarah Mologi datang pada tahun 1935. Kerajaan memutuskan untuk membina loji kuasa hidro Uglich dan Rybinsk, hasilnya paras air sepatutnya meningkat, dan wilayah bandar itu sendiri jatuh ke dalam zon banjir. Pada tahun berikutnya, penduduk diumumkan penempatan semula, bilangannya pada masa itu sudah 4 ribu orang. 

Pada tahun 1946, bandar ini telah dibanjiri sepenuhnya. Setiap tahun sejak tahun 1972, warga berkumpul di Rybinsk untuk menghormati ingatan bandar mereka, semua orang boleh melawat kawasan banjir di atas kapal.

Pada awal 90-an abad yang lalu, paras air jatuh sedikit, yang memungkinkan untuk melihat beberapa bangunan yang masih hidup. Untuk mengekalkan memori Mologa, sebuah monumen didirikan dalam bentuk anak panah yang menunjuk ke bawah dengan tulisan: "Ampunilah kota Mologa."

Kursha (Wilayah Ryazan) 

Permulaan abad ke-20 dianggap sebagai tarikh pondasi kampung Kursha. Terletak di rantau Ryazan, penempatan terbengkalai hari ini adalah yang paling dahsyat dan pada masa yang sama yang paling menarik. Kampung itu diwujudkan dalam tempoh pasca revolusi sebagai kampung kerja. Dengan senang hati, beratus-ratus orang pergi ke sini untuk membangunkan kawasan hutan. Selepas masa yang singkat, penduduk melebihi seribu orang.

Disebabkan kehadiran laluan pengangkutan, sebuah landasan kereta api dibina di sini. Walaupun begitu, kampung itu tidak ditakdirkan untuk masa yang lama. Pada tahun 1936, kebakaran hutan yang dahsyat berlaku di rantau ini. Setakat ini, tidak mungkin untuk menebak punca api. Kerana angin selatan yang kuat, api menyapu kawasan yang besar, secara beransur-ansur berubah menjadi kebakaran kuda. 

Malangnya, tiada seorangpun dari penduduk kampung dapat membayangkan skala keadaan. Tragedi tahun 1936 mendakwa kehidupan lebih daripada 1,000 orang. Hanya sedikit yang terselamat. Untuk menyelamatkan nyawa mereka, orang terpaksa duduk di dalam sumur, cesspool dan kolam.

Hari ini, terdapat beberapa runtuhan yang tersisa dari kampung kerja, semuanya bertumbuh dengan rumput. Di bahagian timur laut terdapat kubur massa di mana semua orang yang mati akibat bencana alam yang dahsyat ini dikuburkan. Pada tahun 2011, kompleks peringatan dibuat di wilayah Laguna Curonian.

Kolendo (Sakhalin Oblast)

Kampung Kolendo dinamakan sempena nama tasik yang sama. Yayasannya bermula pada tahun 1963 sehubungan dengan pengembangan medan minyak - yang terbesar di Timur Jauh. 

Menjelang 70-an, penduduknya lebih daripada 2 ribu orang. Selepas gempa Neftegorsk pada tahun 1995, keputusan dibuat untuk memindahkan penduduk tempatan ke Okhu, Nogliki dan Yuzhno-Sakhalinsk. 

Satu lagi sebab untuk keputusan ini adalah kekurangan rizab minyak di rantau ini. Sejak tahun 2010, bandar ini dianggap punah, penduduk tidak hadir di sini.

Industri (Republik Komi) 

Pada tahun 1948, lombong pertama, Central, telah diletakkan di dalam Republik Komi. Selepas 6 tahun, lombong Promyshlennaya mula beroperasi. Penduduk pertama di kampung itu adalah tawanan yang dibawa ke sini untuk kerja-kerja pemulihan. Beberapa tahun kemudian, pekerja awam muncul di sini.

Pada tahun 1998, tragedi yang dahsyat berlaku. Akibat letupan yang teruk, berpuluh-puluh orang meninggal dunia, beratus-ratus cedera parah. Jumlah sebenar orang yang tinggal di bawah runtuhan tidak diketahui setakat ini. Kerja lebih lanjut, dan lebih-lebih lagi pembangunan lombong, menjadi mustahil.

Penduduk, yang pada masa itu mempunyai sekurang-kurangnya 12 ribu orang, dipindahkan ke penempatan lain. Peristiwa-peristiwa tragis pada akhir abad ke-20 berubah menjadi Perindustrian ke kota lain yang ditinggalkan oleh orang-orang.

Yubileiny (Wilayah Perm)

Peminat semua yang terbengkalai pasti akan menyukai kampung Yubileiny, terletak di tempat yang indah di Wilayah Perm. Ia ditubuhkan pada tahun 1957, dan sudah pada tahun 2000, lombong arang batu terakhir Kizelovsky, Shumukhinskaya, ditutup di wilayahnya.

Kolam renang mula beroperasi pada tahun 1797 yang jauh. Penduduk Yubileiny adalah 11 ribu orang, walaupun projeknya dibolehkan untuk meningkatkan jumlah penduduk hingga 60 ribu orang. Hari ini, sedikit lebih daripada seribu penduduk tinggal di kampung, terutamanya pesara. Di wilayah lombong itu adalah tanah jajahan penjara. 

Hampir semua bekas pelombong menerima sijil perumahan, yang membolehkan mereka berpindah ke bandar-bandar lain. Terdapat beberapa bangunan lima tingkat di kampung itu, dikelilingi oleh semua pihak oleh sektor swasta. Selepas penutupan lombong, terdapat gangguan yang kerap dalam komunikasi, khususnya, dengan air dan pemanasan.

Bandar-bandar hantu di Rusia terletak di mana-mana. Walaupun penduduk meninggalkan kampung-kampung seperti ini bertahun-tahun lalu, pengunjung dan pelancong datang ke sini setiap masa. Sesetengah objek digunakan sebagai pusat latihan ketenteraan, yang lain diiktiraf di kalangan seniman dan penulis, yang membolehkan mereka mencari potensi kreatif baru. Tetapi kebanyakan masih mempunyai banyak misteri yang tidak dapat diselesaikan.


KEBUDAYAAN & KESENIAN

Begitulah, kira-kira.(IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails