Friday, August 28, 2020

Kurang Ajar Perlekeh B/Melayu. Sokong Nor Syamimi. K'jaan Perlu Bertindak!

 

Surat terbuka buat Netflix Malaysia: Lawak sangatkah? Tak perlu kurang ajar perlekeh bahasa Melayu apatah lagi di bulan merdeka

KEPADA kurator akaun Twitter Netflix Malaysia, warkah ini ditulis dalam tempoh tiga hari sebelum negara kita menyambut Hari Kebangsaan ke-63.

Di saat seluruh rakyat Malaysia berdukacita dengan kejadian gantung bendera terbalik, ada lagi yang masih tidak sensitif dengan perkara yang sudah menjadi identiti negara.

Dalam hal ini, saya merujuk kepada soal bahasa kebangsaan: Bahasa Melayu.

24 Ogos 2020, akaun Twitter rasmi Netflix Malaysia menghantar satu ciapan: “Real talk, what are some of the funniest show titles, kalau we translate to Malay? We’ll start: Bird Box -> Kotak Burung.”

Pautan: https://twitter.com/NetflixMY/status/1297896448068026371?s=19

Ciapan tersebut bertujuan mengajak pengikut untuk menterjemah tajuk filem/drama kepada bahasa Melayu dan kedengaran kelakar. Sudahlah begitu, ciapan tersebut turut menggunakan bahasa rojak. Kelakarkah kalian berbuat begitu wahai Netflix Malaysia? 

Dalam warkah ini saya ingin mengingatkan kurator Netflix  Malaysia tentang beberapa perkara.

1. Jangan mempersendakan bahasa kebangsaan dengan menterjemah secara langsung bahasa asing. Kerja penterjemahan mempunyai disiplinnya sendiri. 

Terjemahan bukan kerja mengalih maksud perkataan sahaja, tetapi memerlukan pengertian makna menyeluruh.

Pemilik akaun Twitter @karimmohd_ membalas ciapan tersebut dengan berkata bahawa terjemahan yang tidak cukup bijak akan menyebabkannya jadi bahan ketawa.

Terjemahan tidak seharusnya dilakukan secara literal.

2. Bahasa merupakan elemen penting dalam perlembagaan negara. Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Perlembagaan tidak menghalang penggunaan bahasa Inggeris atau bahasa apa sekali pun. Tetapi, tidak perlu kurang ajar memperlekeh bahasa Melayu. Maaf, saya terpaksa terus terang.

3. Dalam salah satu ciapan balas, kurator Netflix Malaysia mempersendakan karya sastera negara dengan mengatakan bahawa terjemahan kepada Jane Si Anak Dara seperti pelajaran Komsas tingkatan empat.

Adakah kuratornya cuba mengatakan bahawa tajuk-tajuk komponen sastera pelajar sekolah sesuatu yang kelakar?

Hal ini amat tidak wajar. Karya sastera dan kreatif merupakan khazanah yang dihasilkan dengan keringat penulis.

Jika anda membaca karya atau menonton filem Inggeris, silakan. Cuma, hormat karya sastera negara kita.

5. Apabila menyentuh soal bahasa, saya selalu cemburu dengan negara jiran. Cuba lihat akaun Netflix Indonesia. Mereka menggunakan bahasa Indonesia dalam ciapan di Twitter. Hal ini wajar dicontohi.

6. Selepas empat hari, ciapan tersebut masih kekal walaupun ramai yang sudah menegur secara terus tetapi, ciapan tersebut tidak dipadam dan tiada permohonan maaf.

Ini menggambarkan sikap tidak sensitif pihak Netflix Malaysia. Oleh kerana itu, surat ini juga ditulis secara terbuka.

Harapan saya, Netflix Malaysia tampil memohon maaf dan memadam siaran tersebut. Kita sudah 63 tahun merdeka.

Sepatutnya tiada lagi keterlanjuran seperti ini. Jika T Alias Taib dalam madahnya dalam Di Sisi Pelita Minyak Tanah mengibaratkan tulisan jawi seperti cincin di jari si anak dara.

Bahasa kebangsaan pula boleh diibaratkan seperti cincin di jari manis sebagai tanda dia milik seseorang, bahasa Melayu ibarat cincin yang menjadi tanda kepada identiti bangsa dan negara.

Sempena bulan kemerdekaan ini, mari kita perelokkan penggunaan bahasa Melayu kita baik dalam penulisan mahupun pertuturan.

Salam merdeka.

Nor Syamimi binti Musa
AJK Seni dan Budaya
Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)

Sumber artikel: FB Mimi Mizisya

Komen Weblog Ibnu HasyimPihak berwajib, sila ambil tindakan segera!

Hibur Hibur Sikit

4 comments:

Anonymous said...

Ha ha ha

Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lari.


Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, budak kampung dan babi-babi buta tu..

Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu. Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin segala.. padanlah jadi barua.. DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu.
huuuuu. manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!!

Anonymous said...

Kalo tak merepek dan merapoo memang macai kapla lutut pengikut aharan sesat lobai pas takkan tenang hidupnye...

Kikikikik..

Anonymous said...

Tutup jer sekolah cina. Biar mereka belajar di sekolah melayu. Datang duduk sini belajar ikut silibus sini. Bukan ikut silibus cina atau taiwan.

Anonymous said...

Rakyat kecam kerajaan PN bina SJKC baru, ikut kehendak Dong Zong
Kerajaan PN Termasuk pas dan umno


BANGI, 6 Muharram 1442H, Selasa – Sayang sungguh kerajaan terhadap Dong Zong, MCA dan sealirannya sehingga boleh membina 10 lagi Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina yang baharu, kata Haji Aminuddin Yahaya.

Presiden gerakan Islam, Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) itu tertanya-tanya apakah ‘hutang budi’ pendukung sekolah vernakular berkenaan, sehingga kerajaan mengetepikan rintihan rakyat yang mahukan sistem pendidikan satu aliran.

Meskipun sebelum ini ramai pakar pendidikan menegaskan bahawa sekolah vernakular bercanggah Perlembagaan, namun Haji Aminuddin kesal kerana kerajaan tetap tidak mengendahkan perkara itu.

“Saya tidak pasti apa sebenarnya tujuan cadangan kerajaan untuk mendirikan 10 SJKC baharu.

“Jika pertimbangan politiklah yang menjadi perkiraan, tidakkah mereka lupa sebelum PRU14 dahulu, macam-macam yang kerajaan BN beri untuk pendidikan Cina.

“…ia termasuk SJKC baru juga, pun tidak menjamin sokongan masyarakat itu dalam pilihan raya,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata demikian mengulas laporan akhbar berbahasa Inggeris, The Star berhubung pujian Dong Zong terhadap rancangan kerajaan membina lebih banyak SJKC.Presidennya, Tan Tai Kim berkata, dia menyambut baik pengumuman rancangan Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong untuk menambah SJKC, bagi menyelesaikan masalah bilik darjah dan kesesakan lalu lintas.

Akhbar berkenaan yang memetik Sin Chew Daily berkata, rancangan itu dipuji kerana disambung semula selepas ditangguhkan ketika pemerintahan Pakatan Harapan (PH).

Kecewa dengan pendirian pemerintah hari ini, Haji Aminuddin berkata, kerajaan bukan hanya membuat sesuatu atas pertimbangan politik, bahkan sanggup menggadai masa depan negara.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails