Thursday, August 06, 2020

1MDB: K'jaan Februari Lalu, Tommy syor PM Tun M ...

Gambar fail, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz. - Foto Munira Abdul Ghani
Gambar fail, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz. - Foto Munira Abdul Ghani

1MDB: Tommy syor selesai luar mahkamah

KUALA LUMPUR: Kerajaan pada Februari lalu berhasrat membuat penyelesaian di luar mahkamah berhubung tuntutan dana dan aset milik Malaysia daripada bank pelaburan global, Goldman Sachs.

Ia dikemukakan menerusi syor daripada bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas kepada Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad, dalam sepucuk surat bertarikh 11 Februari 2020.

Mendedahkan rundingan itu, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata syor sedemikian dibuat selepas Goldman Sachs bersetuju menaikkan tuntutan bayaran balik untuk Malaysia kepada AS$1.75 bilion (RM7.3 bilion), berbanding AS$1.5 bilion (RM6.28 bilion) yang pernah ditawarkan pada 13 Disember tahun lalu.

"Jumlah ini termasuk bayaran cukai AS$1.64 juta (RM6.87 juta) dan pulangan yuran bernilai AS$567 juta (RM2.3 bilion). Syor yang diberikan Tommy Thomas dalam surat itu ialah untuk cari penyelesaian di luar mahkamah.

"Ini bercanggah dengan dakwaan beliau bahawa kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak seharusnya menerima penyelesaian di luar mahkamah," katanya ketika sesi penggulungan perbahasan usul menjunjung kasih titah diraja bagi Kementerian Kewangan (MOF) di Dewan Rakyat, hari ini. (BH)

Hibur Hibur Sikit


Lihat:

7 comments:

Anonymous said...

Jika tidak kencing, itu bukan mr tomato.

Jika tidak kencing, itu bukan pakatan hancing.

Jika tidak kencing, itu bukan puak roket.

Jika tidak kencing, itu bukan RBA.

Jika tidak kencing itu bukan puak munafiqun liberal.

Yang pasti dan sangat jelas rakyat telah dikencing hancing oleh puak-puak di atas.

Anonymous said...

Atok dengar nasihat tommy yg kuat mabok. Kuat juga liberal atok. Sama liberal dengan bang non. Berpada padalah, jangan sampai lingkop negara dan aqidah.

Anonymous said...

Tahniah, PAS telah berjaya membawa RUU355 dan HUDUD.
Undang2 Malaysia untuk umat Islam sekarang berpaksikan HUDUD.
Kelentong dan jual agama adalah perangai DAP.
Baru aku tahu....

Anonymous said...

MENTERI TOLAK SIASATAN DIRAJA


Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang jaga hal ehwal agama dan Timbalan Menteri nya dari parti Pas telah menolak untuk di adakan suruhan di raja untuk menyiasat kes Tabung Haji....Kenapa di tolak ??????Apabila di tolak maknanya kes ini tak habis habis akan di jadikan isu politik dan mendatangkan fitnah kepada orang islam...Semasa jadi pembangkang beria ia umno dan pas minta di adakan RCI ni pusing satu melaya minta kerajaan buat. Bila dah jadi kerajaan pusing satu melaya juga untuk tolak RCI.... s ama lah kes RUU 355....masa jadi pembangkang tiap malam selama 60 tahun sebut benda yang sama sahaja....hudud....hudud....Ruuu Ruuu....tak buat Kafir...hudud keutamaan berbanding perkara lain...hukumnya wajib kerana ini hukum Allah.....Dah berkuasa Hudud dan Ruu 355 bukan keutamaan ada banyak perkara lain yang lebih utama antaranya kemiskinan....dan gaji minima rakyat. Selagi rakyat malaysia ini bergaji kecil dan ada orang fakir juga miskin Hudud tak boleh di laksanakan.....Kenyataan Hadi Awang tahun 2020...Rakyat miskin dan gaji minima rendah ni akan berlaku sampai Kiamat....tetap ada macam tu...jadi bila nak ada hududnya di malaysia inj jika kenyataan hadi itu di perhalusi. Kecuali dia dah tak jadi presiden Pas dan ada Presiden baru yang akan guna isu baru


RASUAH PUN ADA LAGI YANG SOKONG


Bukan mudah jadi kerajaan sekarang ini...
Pm dan menteri makan apa...lauk apa...siapa bayar....semua sekarang ni boleh di ketahui umum dan bukan rahsia...
Menteri hisap vape dalam parlimen cara sorok sorok pun dapat di ambil videonya...
Ada menteri buat kerja terkutuk sesama lelaki pun ada videonya...
Apa pun yang di buat sekarang ini walaupun di rahsiakan akan menjadi tidak rahsia lagi....
Cuma di malaysia ini apa pun pemimpin buat mereka akan terus ada penyokong dan jadi menteri berterusan. Berbanding negara negara luar sana....

HIDUP PERLU BERSABARDalam berita ada seorang di kinrara bekas pilot bunuh diri terjun dari kondo....mati kerana kecewa di buang kerja....
Cara macam ni rasanya bukan orang islam, dia baru tak ada kerja dalam berapa bulan jer dah panic dan bunuh diri....tapi ini cara pendekatan yang bahaya...


Ramai lagi yang dah mengangur lebih lama lagi dari pilot tu...ada yang bukan baru tak ada kerja tapi bebanan hutang pun banyak...tapi ini semua di lalui oleh dunia bukan kita sahaja...ini lah masa kesabaran sangat perlu

Anonymous said...

Takziah bang non dan sabu tolak ruu355. Di mana duduknya pkr dan pan dalam islam bila tolak ruu355. Sokong dap untuk tolak ruu355 agenda pkr dan pan. Rba yg tolak ruu355 pun harapkan nafkah dari dap.

Anonymous said...

Bahayanya jika dap dapat kuasa habis tonggang langgang malaysia. Mabok, komunis , ltte, rasuah jadikan sebagai contoh untuk tidak terpedaya dengan janji manis ph buat kali kedua. Jalan lupa khianat pkr dan pan kepada warga bumiputera di tanah melayu.

Anonymous said...

Parti kafir harbi dan khadam munafik liberal mereka adalah sangat berbahaya kepada rakyat dan negera kerana mereka melingkupkan ekonomi negara dan kencing rakyat dengan pelbagai janji palsu, fitnah, hasutan rasis jahat, pembohongan dan U-turn.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails