Friday, October 11, 2019

K'jaan Pusat 'Busuk Perut' Sesama Melayu/Islam? -Hari Ini Bajet 2020..

Hasil carian imej untuk kerajaan busuk perut
Hasil carian imej untuk kartun royalti minyak kelantan
Kelantan belum terima royalti seperti dijanji
KL: Timbalan Presiden PAS, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man berharap Kerajaan Persekutuan akan membayar royalti petroleum kepada Kerajaan Negeri Kelantan seperti yang dijanjikan sebelum ini.
Ahli Parlimen Kubang Kerian itu berkata, Kerajaan Pusat sepatutnya menunaikan janji tersebut dalam Belanjawan 2020 yang akan dibentangkan esok memandangkan Kelantan juga telah menunaikan permintaan Kerajaan Pusat untuk menarik balik kes mahkamah berkenaan royalti petroleum negeri itu.
“Kerajaan negeri sudah menunaikan hampir semua permintaan Kerajaan Pusat dan saya fikir tiada sebab mereka tidak tunaikan janji.
"Kita harap dapat ditunaikan pada bajet ini, harapan kita besar bajet kali ini berjaya mengemukakan hala tuju yang lebih jelas terhadap masa depan ekonomi kita terutama bagaimana untuk meningkatkan hasil,” katanya ketika ditemui media di lobi Parlimen, hari ini.
Mengulas lanjut, katanya berdasarkan belanjawan tahun lepas, Kerajaan Malaysia dilihat gagal membuat jangkaan terhadap harga minyak dunia.
“Kalau bajet yang lalu, kerajaan gagal membuat jangkaan pada harga minyak. Apabila kerajaan letak pada paras USD70 (RM293.51) setong tapi realitinya adalah USD50 (RM209.65) setong.
“Akibatnya kerajaan hilang fokus dan terpaksa 'cover' dengan kos lain. Kita harap kali ini kerajaan lebih berhati-hati dan menumpukan kepada sumber yang lebih stabil,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 10/10/2019

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sepatutnya Kerajaan Pusat menunaikan janji royalti minyak Kelantan dalam Belanjawan 2020 yang akan dibentangkan esok (hari ini)..  Jika tidak, bertambah jelaslah sikap 'busuk perut' Kerajaan Pusat PH kepada sesama Melayu/Islam/Bumiputera di negara ini. 

Hibur Hibur Sikit..
 1. Versi Baru Lagu Parti Islam Se-Malaysia (PAS)

  • 2 years ago
  • 61,832 views
  VideoHak Cipta Terpelihara Pemuda Sepang Like Page Kamihttps://www.facebook.com/bkmkfc/ • Lagu Bangsa melayu

  • 4 years ago
  •      
  • 3,471 views
 • No comments:

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails