Wednesday, April 17, 2013

Hebatnya Rosmah, Cantas Team Mahathir Pula?CATATAN SANTAI IBNU HASYIM

HEBATNYA Rosmah Mansur, mampu cantas team Mahathir pula? Buktinya, Datuk Ibrahim Ali out. Khairy Jamaluddin, Mukhriz Mahathir hilang kerusi parlimen dan bertanding di kerusi tidak selamat. Apakah ini ekoran dari analisis  Bermula Kejatuhan BN, Kerana Tangan Rosmah..sebelum ini?

Dikatakan, setelah memberi tekanan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa beliau akan ditolak sebagai Presiden Umno. Akan diitolak, sekiranya gagal membawa BN ke keputusan lebih baik dari Tun Abdullah Badawi di 2008. 

Maka, orang-orang yang disukai dan dibenci Mahathir dikatakan mengalami nasib yang berlawanan dari yang dihasratkan. Contohnya Ibrahim Ali, presiden Perkasa yang dirayu Mahathir secara terbuka minggu lepas untuk diberikan laluan bertanding di Pasir Mas terkeluar dari senarai calon BN.

“Saya berharap BN akan memberikan satu tempat kepada Ibrahim Ali. Jika beliau menjadi calon, saya akan pergi ke Pasir Mas untuk berkempen. Kita perlukan lebih ramai individu seperti Ibrahim Ali. Malaysia akan selamat,” kata Mahathir minggu lepas.

Kecewa dengan keputusan BN, Ibrahim mengumumkan akan bertanding atas tiket bebas di Pasir Mas. Ibrahim bakal bertembung dengan calon BN Che Johan Che Pa dan calon PAS yang bakal diumumkan malam esok. Ibrahim sebelum ini memenangi kerusi Pasir Mas pada 2008 atas tiket PAS. Ramai melihat jasa Ibrahim dalam membantu Umno selama empat tahun ini tidak dikenang kerana naib presiden Perkasa Zulkifli Nordin boleh dicalonkan di parlimen Shah Alam melawan Khalid Samad dari PAS.

Kemasukan Khairy Jamaluddin dalam senarai calon BN juga bakal memberi tamparan kepada Mahathir. Ini kerana, kebencian Mahathir pada Khairy sudah diketahui umum. Khairy dicalonkan di kerusi parlimen Rembau oleh Najib. Bukan itu sahaja, anak Mahathir Mukhriz kehilangan kerusi parlimen Jerlun dan hanya akan bertanding di kerusi DUN Ayer Hitam, Kedah yang menjadi kubu PAS selama ini di Jerlun.


Dalam PRU12, calon PAS Abdul Ghani Ahmad menewaskan calon BN Datuk Osman Aziz dengan majoriti 506 undi, satu angka yang besar di Kedah. Jika Najib ikhlas membuka laluan Mukhriz menjadi calon BN, mengapa tidak membiarkan Mukhriz bertanding di Kota Seputih? 

Sedangkan semua orang Umno tahu ADUN Kota Seputih Datuk Abu Hassan Sharif bermasalah dan hampir berjaya dipecat sebagai ADUN kerana tidak menghadiri sidang DUN Kedah? Mahathir, yang kian dilihat sebagai jeneral perang BN kali ini, sudah tentu dapat membaca ini sebagai langkah Najib untuk mencantas pengaruh Mahathir di dalam Umno, dan khasnya di Kedah. 

Kalau Mahathir tidak pernah berkata Najib bakal dibuang sebagai presiden Umno jika BN gagal mencapai keputusan cemerlang, sudah tentu Najib tidak akan mengambil langkah sedemikian untuk mengurangkan pengaruhnya. Nak buat macam mana, jawatan Presiden Umno adalah lebih penting buat Najib,.Walaupun dikatakan juga, pengaruh isteri lebih besar dari pengaruh mentor? Itulah hebatnya Rosmah Mansur...

Berlku seperti gambar terbaru ini, adakah  kesan dari campur tangan Rosmah?

Namun selanjutnya, isteri PM itu, menyangkal dakwaan beliau campur tangan dalam urusan pemilihan calon Barisan Nasional (BN). Menurutnya, dakwaan itu tidak berasas sama sekali kerana penentuan calon diputuskan sepenuhnya oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersama kepimpinan tertinggi BN.


Bahkan bukan itu sahaja, ada pula yang menyebutkan team yang kecundang itu bukan sahaja team Mahathir, tetapi 'Team Mahathir-Muhyidin'.

Benarkah? Tunggu penjelasan selanjutnya...  Wallahu 'aklam.

Antaranya baca juga ini..


Catatan Santai Ibnu Hasyim  
Alamat: ibnuhasyim@gmail.com     
 
17 April 2013
KL


Sila lihat..
E-Buku IH-59: C/Santai (Minda) IH Mulai Jun 2012
E-Buku IH-59: C/Santai (Minda) IH Mulai Jun 2012

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails