Saturday, September 22, 2012

Bantah Hina Nabi, Tahniah Tian Chua, N Surendran.Mana wanita dan pemuda PKR/DAP & Dewan Penyokong PAS yang bukan Islam?

Tian Chua

KL. 21: Tahniah Tian Chua dan N Surendra!  Sepatutnya, bukan hanya Naib Presiden PKR Tian Chua dan Naib Presiden PKR N Surendran sahaja yang mengikuti ribuan umat Islam menyertai himpunan hari ini. Himpunan diadakan di Hadapan Kedutaan Amerika Syarikat di ibu negara bagi membantah penerbitan filem "Innocence of Muslims" hina Nabi Muhammad SAW, yang mewakili orang bukan Islam.

 Tian Chua dalam ucapannya berkata, mewakili kaum Cina beliau kesal dengan tindakan penghinaan terhadap agama Islam. Beliau juga mendakwa isu ini bukan isu agama Islam semata-mata malah juga berkait dengan isu kemanusiaan sejagat.

"Kita perlu tunjukkan semangat setiakawan. Penghinaan ini harus dihentikan dan Amerika perlu ambil tindakan segera.

"Kita tidak mahu berlaku pertembungan antara agama," ujarnya.

"Tahniah dan syabas kepada Tian Chua dan Naib Presiden PKR N Surendran yang hadir!" Komen seorang peserta Islam.

"Sebaiknya lebih ramai lagi rakan rakan-rakan setiakawan. lagi dalam PAKATAN. Mana wanita dan pemuda PKR, DAP atau Dewan Penyokong PAS yang bukan Islam? Begitu juga Pemuda UMNO, mana pemuda MCA, MIC dan lain-lain yang bukan Islam?" Jelasnya.

Himpunan hari ini, diberi nama "Expresi Hijau Kasih Nabi" anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat itu bermula sejurus selesai solat Jumaat di Masjid Tabung Haji sebelum berarak menuju ke bagunan kedutaan kira-kira 200 meter dari masjid tersebut.

Dianggarkan hampir 5,000 menyertai himpunan ini termasuk dari kalangan muslimat, mahasiswa dan umat Islam perihatin.

Antara yang berada di barisan hadapan perarakan ini termasuklah Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasruddin Hassan, Naib Presiden PKR Tian Chua dan Nurul Izzah Anwar.

Salahuddin dalam ucapannya mendesak Presiden Amerika Barack Obama memohon maaf kepada seluruh umat Islam di atas penghinaan yang dibuat penerbit filem Amerika itu. Sementara itu, Tuan Ibrahim, Nasrudin Hassan dan Tian Chua dilihat masuk bertemu dengan wakil kedutaan.
 
Sementara menunggu pertemuan dengan wakil kedutaan selesai, pidato di luar pagar bangunan kedutaan diteruskan. Antara yang berucap termasuklah Timbalan Ketua DPPM, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz, AJK PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad, dan Naib Presiden PKR N Surendran.

Ketua Pemuda PAS, Nasruddin ketika bercakap kepada media selepas keluar dari bangunan itu berkata, pihaknya kesal dengan layanan wakil kedutaan yang enggan bertemu dengan pihaknya untuk menerima memorandum. Menurutnya, tiada wakil pejabat kedutaan yang turun melainkan hanya menghantar pengawal keselamtan dan ianya sekali lagi menunjukkan sikap biadap negara itu..

Beliau juga mengumumkan himpunan serupa akan diadakan di seluruh negara pada Jumaat akan datang beserta munajat perdana bagi menyatakan kecintaan pada nabi.

Sementara itu, sekumpulan peserta himpunan dilihat turut membakar kain rentang yang bercetak bendera Amerika dan Israel sebagai tanda bantahan. Himpunan tersebut kemudiannya bersurai kira-kira jam 3.20 petang selepas bacaan doa penutup oleh Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. (IH)

Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-60: Hina Nabi & Islam
E-Buku IH-60: Hina Nabi & Islam

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails