Wednesday, December 29, 2010

Buku Dr Mujahid Timbulkan Konflik Dalam PAS?


Sebagaimana yang dijangkakan akan ada konflik timbul lanjutan dari tulisan Mujahid Yusuf Rawa dalam buku terbarunya 'Menuju Pas Baru', lapor Blog WartaShubhi sebentar tadi.

Menurut blog itu lagi, "Majlis Ulama Pas Kedah hari ini sebulat suara menolak pandangan yang diutarakan oleh Dr Mujahid. Lihat laporan dalam Malaysiakini edisi Bahasa Inggeris. Penolakan ini bermakna segala lobi golongan ulama yang mahu mengekalkan status quo cara perjuangan Pas telah berjaya mendapat tempat dihati para Ulama Pas.

"Ini juga bermakna para ulama Pas menolak akan keperluan adanya satu gelonbang baru dari segi strategi perjuangan yang mampu melonjakkan Pas ke tahap yang lebih baik. Nampaknya teori Dr Mujahid bahawa sepanjang sejarah perjuangan Pas muncul berbagai konflik yang setiap kali konflik tersebut berjaya diatasi akan membawa Pas ke satu tahap yang lebih baik sedang berlaku.

Blog ini meramalkan, kini ternyata buku itu sedang mencetus konflik aliran pemikiran yang mana jika Dr Mujahid mempunyai sokongan yang kuat akan membentuk 2 aliran pemikiran yang saling bersaing hebat.

"Kita perlukan persaingan seperti ini bagi memaksa timbulnya satu kepimpinan yang kuat yang dapat menerajui pergerakan Pas ke tahap yang lebih hebat. Syabas Dr Mujahid anda pencetus kepada peluang pembaharuan itu. Apapun keputusannya kita harapkan ia membawa satu impak yang positif kepada perjuangan Pas secara keseluruhannya." Pandangan blog tersebut.

2 comments:

kadir said...

apa tak tolak diorangnyeee 24 muka surat jee untuk pembaharuan yg lain semua kutuk pas

Anonymous said...

Mengikut pandangan sahabat, kepimpinan Ulama' adalah projek Cikgu Pha & geng untuk menjatuhkan YDP yang tidak popular waktu itu. Sedangkan dalam Pas ini sepatutnya setiap pemimpin samada kecil atau besar akan sentiasa diraikan terutama setelah bersara. Itulah budaya Pas dan Islam. Tetapi kepimpinan Ulama' telah mengkambing hitamkan Dato Asri. Seolah-olah Dato' Asri tidak pernah berjasa kepada PAS. Sedangkan hakikatnya jasa Dato' Asri dalam Pas sangat banyak. Tetapi itulah korban politik dalaman Pas.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails