Saturday, July 16, 2022

Aaliyah raih gangsa. Nak raih 'patuh syariaah'?

 


Aaliyah (kanan) meraih gangsa acara tricks wanita dalam Sukan Dunia 2022. - Foto FB Hanifah Yoong Yin Fah

Aaliyah raih gangsa temasya Sukan Dunia 2022

KUALA LUMPUR: Ratu ski air negara, Aaliyah Yoong Hanifah menyumbang pingat kedua buat Malaysia di temasya Sukan Dunia 2022 di Alabama, Amerika Syarikat (AS) selepas memenangi gangsa acara tricks wanita dalam aksi final, awal pagi tadi.

Pada aksi yang berlangsung di Oak Mountain State Park itu, Aaliyah, 19, beraksi cemerlang untuk mengakhiri saingan di tempat ketiga daripada lima peserta yang beraksi di pentas final apabila mengutip 7,960 mata.

Emas dalam acara itu dimenangi atlet Kanada, Neilly Ross yang mengumpul 9,690 mata manakala wakil tuan rumah, Anna Gay kedua dengan 9,190 mata. Kejayaan itu juga dianggap sebagai hadiah istimewa buat Aaliyah yang menyambut ulang tahun kelahiran ke-19 hari ini.

Jurulatih yang juga bapa kepada Aaliyah, Hanifah Yoong Yin Fah, berkata kejayaan anaknya itu adalah hasil usaha semua pihak yang sentiasa memberi sokongan kepada atlet berkenaan.

"Syabas dan terima kasih kepada Larry Gisler, jurulatih Aaliyah selama 14 tahun sejak 2008 ketika Aaliyah berumur 5 tahun. Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua penaja dan rakyat Malaysia yang menyokong Aaliyah," katanya menerusi hantaran di Facebook.

Katanya, Aaliyah sekali lagi berpeluang untuk melakar satu lagi keputusan positif apabila turun beraksi dalam acara jump terbuka wanita yang dijadual esok.

Aaliyah mengesahkan kemaraan ke pentas final selepas menamatkan saingan pusingan kelayakan dalam kelompok lima terbaik dengan berada di kedudukan keempat apabila mengumpul 6,700 mata.

Saingan pusingan kelayakan diungguli Neilly yang mengutip 9,750 mata diikuti Anna 9,190 mata manakala atlet Colombia, Daniela Verswyvel ketiga dengan 7,100 mata.

Gangsa yang diraih Aaliyah adalah yang kedua buat Malaysia di temasya kali ini gandingan beregu boling wanita negara, Natasha Roslan-Sin Li Jane turut memenangi pingat sama, Selasa lalu.

Kejayaan itu dianggap sebagai hadiah istimewa buat Aaliyah yang menyambut ulang tahun kelahiran ke-19 hari ini. (BH) 

Aksi Aaliyah Yoong Hanifah pada Kejohanan Moomba Masters 2022 di Melbourne, Australia. - Foto ihsan FB Hanifah Yoong.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Aaliyah raih gangsa temasya Sukan Dunia 2022. Tapi aktiviti sukan di negara Malaysia masih belum 'patuh syariah' sepenuhnya, kecuali di negeri Kelantan dan Terengganu, iaitu di negeri yang diperintah oleh Parti PAS.

Kalau orang Islam mahu negaranya ini mengikut peraturan Islam 'patuh syariah', maka inilah peluangnya, PRU 15 akan datang ini bantulah dan berilah kemenangan kepada PAS!


Hibur Hibur Sikit 
Singapura Melayu punya.. siri 3


Dikir Marilah Undi Bule


Undilah PAS dan rakan kumpulannya!


PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

2 comments:

Anonymous said...

Tuntutan Kesultanan Sulu hasil kerja bodoh pemerintahan Tun Mahathir Anwar Ibrahim Tomy Tomas di bawah kerajaan PH.

Setakat nak geli geli Pemoda PAN buat lapuran Pulis pasal Sutan Sulu buat apa.!? Mintak Tun Tokong Aljuburi atau Mat Sabun buat lapuran pulis baru ada klass nak lawan. Baru ada klass nak fight broo..!!

Kerajaan telah bayar semenjak tahun 1963?

Itu termasuk juga 3 tahun selepas Bossku menjadi PM Malaysia. Adakah Bissau mengiktiraf waris Sultan Sulu tersebut. Tidak..!!! Ada ubi ada batas, ada khianat janji kita libas...

Stop bayaran sebab Peristiwa Lahat Datu. Kerja khianat siapa lagi kalau bukan Anwar Aljuburi. Nurul boleh bergambar dalam rumah Sutan Kiram di Sulu lagi..!!

Selepas Anwar menyanyi “tanya sama pokok (Najib) Sabah nak hilang” lalu Lahad Datu pun diserang maka , seolah olah ada sesuatu yg tak kena yang berlaku dibelakang tirai.

Apakah Mahathir sangka dengan berdiam diri maka semua masalah yang muncul akibat perbuatannya dan Tommy Thomas Ketika menjadi pemimpin kerajaan 22 bulan akan berlalu pergi begitu sahaja? Ini entri kedua bossku dalam selang 2 hari berkenaan isu tuntutan Sulu.

Bossku sudah beribu kali menulis isu terbaru berkenaan tuntutan kesultanan Sulu namun , Tun Mahathir dan Tommy Thomas sekadar berdiam diri lagi. Kalau Tun tetiba bisu mesti ada something wrong somewhere. Bila Tun bising sambil walaun Tun terkinja sekali itu mesti ada fitnah jijik sedang dijalankan.

Mahathir juga sebelum ini, sudah pun digelar ‘pengkihianat’ oleh bebrapa pihak atas Tindakan ‘solo’ nya melepaskan Pulau Batu Puteh kepada negara jiran. Rampasan aset Petronas oleh Kesultanan Sulu angkara Mahathir Anwar Si Gay Tua Mesia dan Tomy Tomas AG lantikan Tun masa PH berkuasa.

Maka kita hanya perlu guna lojik akal siapa sebenarnya dibelakang serangan Sulu di Lahad Datu?

Kronologi seperti dibawah yang kami bawakan tindakan Sultan Sulu Mat Kiram utk penilaian rakyat.

Tahun 2014: Waris Sulu tak berani saman Malaysia sebab henti membayar RM5,300 setahun.

Tahun 2015: Waris Sulu tak berani saman Malaysia.

Tahun 2016 : Waris Sulu tak berani saman Malaysia.

Tahun 2017 : Waris Sulu tak berani saman Malaysia.

Tahun 2018 : Waris Sulu tak berani saman Malaysia. Kerajaan bertukar tangan kepada PH.

July 2019 : Setelah kerajaan tukar kepada PH, waris Sulu upah peguam asing untuk saman Malaysia di mahkamah timbang tara antarabangsa. Kerajaan PH (termasuk PPBM masa itu) tak hantar peguam untuk melawan dengan alasan bahawa pertikaian antara Malaysia dan pihak yang menuntut bukanlah kontrak komersial dan dengan itu tidak tertakluk kepada timbang tara.

Sept 2019 : Biarpun kata tak iktiraf saman tersebut, Peguam Negara Tomy Tomas dri kerajaan PH tulis surat kepada waris Sulu dengan mengaku Malaysia kesal dengan pemberhentian bayaran dan menawar untuk bayar “tunggakan” dari tahun 2013 hingga tahun 2019 berjumlah RM48,300 bagi menyelesaikan kes. (Luar biasa bodohnya Tun dan Tomy Tomas sebab sendiri kata tak iktiraf prosiding mahkamah tap tulis surat untuk settle, sendiri mengaku salah serta mengaku kesal dan mahu selesai kes dengan pampasan hanya RM48k

Mar 2022 : Peguam waris Sulu gunakan surat pengakuan salah dan kesal Peguam Negara kerajaan PH sebagai bukti Malaysia dalam mahkamah. Ini lah kerja kerja bodoh kerajaan PH di bawah barua DAP@LeeKwanYew iaitu Tun Mahathir Mohamad

Satu kontroversi apabila Peguam Negara Tommy Thomas mengirim surat untuk menawarkan bayaran tunggakan berjumlah RM48,000 sebagai jalan penyelesaian ialah satu cara seakan-akan mengiktiraf pencerobohan mereka ke atas Sabah pada 2013. Kerja bodoh Tun dan Tomy Tomas Petronas digadai.

Kesilapan besar pada bekas Peguam Negara Tomy Tomas apabila tidak mengambil penting dan telah cuai dalam hal ini.

Paling dikesali adalah mungkin atas nasihat Peguam Negara Tomy Tomas pada Tun Mahathir sebagai PM masa itu telah memohon maaf dalam jawapan nya kepada wakil Sulu, seolah olah Malaysia bersalah dan berhutang.

Nampak tak betapa sangat Bodoh Tun Mahathir kann..!!

Anonymous said...

Rafizi adalah klon Tun Mahathir cuma gaya pertuturan Rafizi lebih lemah lembut lenggoknya. Otai diminta cabar Rafizi hantam kaw kaw Tun Mahathir dan Boboi..ada bran..!?

Anwar tak layak jadi Perdana Menteri. Anwar tidak pandai perintah negara. Itu gaya Tun Mahathir maka ramai otai yang terkinja melenting.

Anwar perlu ambil maklum kejatuhan populariti, kata Rafizi. Maka otai pun mula memujuk hati sambil mencemuh Rafizi.

Apa yang penting adalah parti dan kepimpinan baharu tidak terlalu berusaha membodek Anwar atau pertahankannya. Anwar is Anwar…dia tidak perlu dipertahankan,” kata Rafizi.

“Masalah timbul apabila terdapat kelompok di sekeliling Anwar yang sering merasakan mereka perlu membelanya sehingga tidak boleh ada fakta yang dilihat menyentuh presiden parti.

Otai otai penah dengar ka Rafizi hantam Boboi dan Tun Mahathir sejak Rafizi menang pemilihan parti PKR..!?

Kajian menunjukkan Nurul Izzah Anwar dilihat mendapat penerimaan positif membabitkan 49% responden, berbanding Anwar, 29%.

Otai pernah dengar Rafizi balun kaw kaw Tun Mahathir serah Pulau Batu Putih pada anak Lee Kwan Yew..!?

Rafizi berkata, kejatuhan populariti Anwar bukan satu isu unik terhadapnya sahaja, sambil menyatakan kebanyakan pengundi merasakan “terputus” dengan PH secara keseluruhannya sejak lebih dua tahun lalu dengan terbukti merujuk prestasi gabungan itu pada pilihan raya negeri di Melaka, Sarawak dan Johor.

Pada otai otai PKR kalau nak uji dan test Rafizi hang semua kena mintak Rafizi hantam kaw kaw sama Tun Mahathir. Rafizi bole buat atau tidak. Kalau Rafizi tak bole turut kehendak otai otai makna kata PKR sedang bela ular sawa dalam reban sendiri.

KHALAS

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails