Sunday, December 22, 2019

Sidang KL, Satu Usaha Didik Umat Ke Arah Kebangkitan Baru. -Presiden PAS


Antara OIC dan Sidang Kemuncak Kuala Lumpur

Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) lahir daripada Sidang Kemuncak Islam yang diadakan di Rabat, Maghribi selepas tragedi pembakaran Masjid Al-Aqsa beberapa dekad pada abad yang lalu. 

Ia ditubuhkan untuk meredakan kebakaran di hati umat Islam yang kuat menyala dengan nyalaan api Al-Aqsa dan kecintaan terhadap kiblat pertama, bumi para anbia, tempat berlakunya peristiwa Israk dan permulaan kepada Mikraj yang menjadi kebanggaan umat bagi memuliakan Nabi Muhammad S.A.W. sebagai tetamu Allah serta semangat persaudaraan di atas dasar keimanan yang menghubungkan dunia Islam laksana satu badan yang sama.


Namun tragedi kebakaran yang dirakam sejarah itu disimpan dalam fail persidangan dan resolusinya tiada yang kekal melainkan hanya kesakitan yang membakar hati umat Islam, dan telinganya sekadar mendengar berita mengenai perluasan penaklukan Yahudi ke atas Baitul Maqdis serta pemusnahannya, walaupun kedudukan ibu pejabat pentadbiran di Jeddah atau mana-mana tempat adalah berhampiran dengan tanah kiblat itu.
Perubahan nama daripada Pertubuhan Persidangan Islam kepada Pertubuhan Kerjasama Islam merupakan satu langkah mundur ke belakang, dan memperkecilkan peranan persidangan daripada usaha menyatukan kepada hanya ruang kerjasama yang kemudiannya terhenti sekadar perbincangan resolusi, ditulis dan dicetak sahaja.
Bahkan umat Islam diajak laksana dijemput menjamu makanan dalam mangkuk dengan jumlah yang banyak, kemewahan harta dan tanah yang luas tetapi tidak menggemukkan dan tidak pula menghilangkan rasa lapar.
Sebenarnya Allah telah menghilangkan rasa kehebatan diri umat Islam di dalam hati musuh-musuh Islam, dan mencampakkan di dalam hati mereka perasaan cintakan dunia dan takutkan mati, sehingga berperang sesama sendiri dengan senjata yang dibeli dengan wang sendiri daripada musuh dan mengikut telunjuk arahan mereka.
Maka dimanakah kerjasama yang dilaungkan itu? 
Jauh sama sekali daripada hendak bersatu. Seorang mukmin tidak boleh digigit dua kali pada satu lubang yang sama, tetapi malangnya sudah digigit beberapa kali. 
  • Bermula daripada Revolusi Agung Arab yang diisytiharkan di Makkah Al-Mukarramah atas nama menggantikan khalifah, tetapi telah melenyapkannya, 
  • kemudian perancangan pembentukan peta baru dunia Islam melalui Perjanjian Sykes-Picot, Perjanjian Balfour 
  • dan perjanjian lain terutamanya Perjanjian Najd dan Hijaz untuk menentang khilafah atas nama slogan yang benar tetapi bermotifkan kebatilan.
  • Dan akhirnya Revolusi Arab Spring, musim bunga yang tidak berbuah.
Maka dimanakah kerjasama dalam perkara kebaikan dan di atas dasar ketakwaan seperti yang dilaungkan itu? Sebaliknya hanyalah kerjasama pada perkara dosa dan permusuhan.
Ketika itu Pertubuhan Kerjasama OIC bukan untuk bekerjasama dan hanya sekadar bersetuju untuk tidak bersetuju, maka berlakulah sekatan ke atas Qatar, memerangi Iran, memecahbelahkan umat Islam di atas nama mazhab dan semangat kebangsaan, mengacau-bilaukan umat Islam di Afghanistan, Yaman, Iraq, Syria, Libya, serta melakukan agenda normalisasi terhadap Israel, dan membiarkan nasib umat Islam di Palestin, Kashmir, Arakan dan Uyghur.
Sebelum ini, Profesor Najmuddin Erbakan rahimahullah, berusaha mewujudkan kerjasama di antara negara-negara D8 dari sudut ekonomi dan budaya, kemudiannya kerjasama politik dengan beberapa langkah yang disusun secara berperingkat, tetapi usaha tersebut terhenti dengan penggulingan kuasa dan gangguan dari dalam negara Turki yang menguntungkan musuh-musuh, dan tidak mendatangkan manfaat kepada pemimpin umat Islam, maka rakyat juga menerima nasib yang sama.
Sidang Kemuncak Kuala Lumpur merupakan satu usaha yang rendah diri untuk mendidik umat Islam ke arah kebangkitan yang baru. Kita berdoa kepada Allah supaya mendapat kejayaannya, dan alangkah buruknya tangan-tangan jahat yang berusaha menggagalkannya.
ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS.
Bertarikh: 24 Rabiul Akhir 1441 / 21 Disember 2019
بين منظمة التعاون وقمة كوالا لمبور الإسلاميتين
فمنظمة التعاون الإسلامي تولدت من مؤتمر القمة الإسلامي المنعقد في الرباط بعد حريق الأقصى قبل عقود في القرن الماضي، لإخماد حريق قلوب الأمة المسلمة المحترقة بحريق الأقصى وحب القبلة الأولى وأرض الانبياء وموطن الإسراء وبداية المعراج وفخر الأمة لشرف نبيها للضيافة الربانية، والأخوة الإيمانية التي ربطت االعالم الإسلامي كالجسد الواحد.
ولكن قصة الحريق التاريخية مطوية فى ملفات المؤتمرات وقراراتها التي لا تبقى إلا الآلام والمآسي التي تحرق قلوب الأمة، وآذانها تستمع إلى أنبأ تهويد القدس وتهديم أكنافها، رغم أن مقر الإدارة في جدة أو اي مكان ملصق بأرض القبلة.
وتغير الاسم من منظمة المؤتمر الإسلامي إلى منظمة التعاون كأنها خطوة إلى الوراء، وتصغير القمة من الوحدة إلى التعاون ثم إلى قرارات وإملاءات ثم تطبيعات، وتداعى علينا الأمم كما تداعى الأكلة على قصعتها مع كثرة العدد، والثروة المالية الغنية، والأراضى الواسعة ولكنها لا تسمن ولا تغنى من جوع.
بل أن الله نزع الهيبة منكم في قلوب أعدائكم، وقذف في قلوبكم الوهن، وضرب بعضكم رقاب بعض بالأسلحة التي تشترونها بأموالكم من أعدائكم وتحت إملاءاتهم. فأين التعاون؟ وحاشا أن تكون الوحدة. 
ولا يلدغ مؤمن مرتين من جحر واحد، ولكنها مرات متتالية، من الثورة العربية الكبرى المعلنة في مكة الكرمة باسم تغير الخلافة ولكن زوالها، وتخطيط الخريطة الجديدة للعالم الإسلامي على خطة سأيكس بيكو وبلفور وغيرهما من الوعود والمعاهدات لاسيما وعد نجد وحجاز ضد الخلافة بشعار كلمة حق أريد بها باطل وأخيرا ثورة الربيع الذي لا يثمر. فأين التعاون على البر والتقوى، بل على الاثم والعدوان.
وإذا كان مجلس التعاون لعدم التعاون والاتفاق على عدم الاتفاق، وإنما حصار قطر وحرب على إيران وتشتيت الأمة على المذاهب والقوميات وتخريب من الداخل في أفغانيستان واليمن والعراق وسوريا وليبيا والتطبيع بإسرائيل وخذلان فلسطين وكشمير وأراكان وإيغور.
ولقد حاول سابقنا البروفيسور نجم الدين أربكان رحمه الله بنشأة مجموعة الثمانية نواة للوحدة في الاقتصاد والثقافة ثم السياسة في نقاط مبرمجة متدرجة خطوة ولكن المحاولة متعثرة بالانقلابات والثورات والإسقاطات من الداخل لقضايا داخلية التي استفاد منها الأعداء ولم يستفد منها حكامنا فالناس على دين حكامهم.
وما قمة كوالا لمبور إلا محاولة متواضعة لتوعية الأمة إلى نشأتها الجديدة وندعو الله نجاحها، فبئست الأيدي الخبيثة التي حاولت فشلها.
عبد الهادي أوانج 
رئيس الحزب الإسلامي في ماليزيا

التاريخ: 24 ربيع الآخر 1441ه / 21 ديسمبر 2019م


Hibur Hubur Sikit

RAJAWALI TERBANG TINGGI LIRIK

  • 5 years ago
  • 106,273 views


Di AIDAQ Services Corp. Sdn Bhd, kami berkongsi ilmu dan rezeki bersama usahaw
Mentera Semerah Padi - M. Nasir (Lirik)

  • 5 years ago
  • 2,254,920 views
no copyright infringement intended. title : mantera semerah padi artist : dato' m. nasir album : canggung mendonan (1993) origin ...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails