Friday, March 22, 2013

Dr M/S/Ramadhan Al-Buti, Sejarah & Pemikiran (2)

0leh Ustazah Syarifah Fatimah Al Yahya 
(Diangkat dari Blog Perjalanan Hidup)

PADA awalnya sy gusar spt enta juga krn Syeikh antara ulama' yg sy kasihi & hormati. Sangat terguris hati ini apabila Syeikh mengambil tindakan demikian & sedih apabila orang mula mencemuh beliau.
Lantas sy bertanya salah seorang pelajar di sana, barulah lega hati ini mendengarnya. Wpn sy tidak bersama dengan cara beliau namun sy tetap menghormati ijtihad beliau. 


Sy copy paste di sini jawapan pelajar & sy mempercayainya..
  • Cuaca politik Syria adalah yang paling susah dalam sejarah kali ini kerana Syria dikuasai oleh golongan kecil syiah nusiriah yang melihat darah ahli sunnah suatu yang halal ditumpahkan. 
  •  Maka Syaikh Said Ramadhan alBouti telah mengambil langkah politik pelik dari ulama lain dengan cara tahalluf siasi bersama syiah nusairiah yang diketuai keluarga al asad untuk menjaga kepentingan ahli sunnah wal jamaah setelah berlaku pembunuhan beramai-ramai di bandar Hamah. 
  •  Dari usaha Syaikh Said Ramadhan al Bouti ini maka telah mencapai beberapa kejayaan di dalam menjaga kepentingan ahli sunnah wal jamaah. 


Di antaranya; 
  • 1. Ramai dari kalangan ulama yang dibebaskan dari penjara yang mana mereka adalah pejuang ikhwan dahulu. 2. Kepulangan para ulama yang lari keluar negara ke kampung halaman masing2 seperti Syaikh Abdul Fattah Abu Ghuddah.  3. Kemasukan ulama luar negara ke dalam Syria untuk menyampaikan dakwah seperti Syaikh Yusuf Qaradawi.
Jika seseorang tidak teliti dengan apa yang dilakukan Syaikh al Bouti maka dia akan mengatakan Syaikh alBouti seorang yang munafiq dan telah tersilap didalam melakukan apa yang dia (Dr Bouti) lakukan sekarang. Tapi hakikatnya beliau seorang yang mantiqi tinggi dan perkara yang beliau lakukan jumhur ulama syria menyokongnya. 
  • Kita tidak akan lihat seorang pun dari kalangan ulama syria (ikhwanji&bebas) mencemuh cara pembawakan beliau kerana mereka tahu peribadi Dr Bouti yg tidak menyalahi sunnah. 
  • Lihat penduduk kurdi kuat melawan kerajaan asad tetapi mereka tidak mencemuh Dr Bouti, bukan kerana dr Bouti seorang kurdi tapi kerana banyak cara beliau bawakan bersama kerajaan asad membantu kaum kurdi di syria. 
  • Ana nak bawa satu cerita bagaimana anak Dr. Bouti iaitu Dr taufiq pernah berpesan kepada salah seorang pelajar syria yang ingin pulang ke malaysia semasa revolusi di lakukan dengan berkata:
''APABILA KAMU PULANG KE MALAYSIA KAMU PERTAHANKANLAH BAPAKU KERANA SEBENARNYA DIA BUKAN INGIN BERSENGKOKOL DENGAN KERAJAAN ASAD TAPI INGIN BERJIHAD MEMBANTU AHLI SUNNAH SECARA YANG DIA MAMPU'

1 comment:

Anonymous said...

kembalinya as Syeikh Ramadan al Buthi ke rahmatullah, mengingatkan kita kepada pengorbanan Assyahidah Mashithoh di zaman Firaun.... Walaupun Mashithoh bekerja dengan Firaun...., Mashithoh hanya menganggap Firaun sebagai majikan sahaja... bukan Firaun yang memberi rezeki...tetapi ALLAH yang memberi rezeki. Sebab itu, Mashithoh mendoakan kehancuran Firaun. Dalam kes As syahid Syeikh Ramadan al Buthi juga....Kita fikir As syeikh Ramadan al Buthi mungkin telah beberapa kali menasihati Regim Bashar agar kembali kepada hukum ALLAH....mungkin ALLAH tidak berkehendak agar regim Bashar bertaubat... maka ALLAH mengangkat seorang ulama besar kembali kepadaNYA (ALLAH ) sebagai tanda kemusnahan regim Bashar seperti musnahnya empayar Firaun dizaman Nabi ALLAH Musa A.S dan Harun A.S. Semoga ALLAH tempatkan As Syeikh Ramadan al Buthi di syurga bersama-sama para syuhada' yang ikhlas dalam perjuangan dan para solihin....Semoga ALLAH selamatkan kaum mukminin dan mukminat, muslimin dan muslimat sekaliannya di Syiria....Amin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails