Monday, September 24, 2012

Mogok Pula, Kerana Filem Hina Nabi


 SEBAHAGIAN orang berhimpun bagi membantah filem menghina Nabi Muhammad di Dhaka semalam. 
DHAKA - Kebanyakan sekolah, kedai dan pejabat ditutup di Bangladesh semalam kerana membantah filem menghina Nabi Muhammad SAW, Innocence of Muslims. Ribuan polis mengawal bandar raya Dhaka yang merupakan ibu kota negara ini.

Pada kebiasaannya, Dhaka akan kelihatan sibuk dengan urusan seharian. Negara ini mempunyai 153 juta penduduk Muslim. Kira-kira 40 aktivis Muslim ditahan bagi tempoh yang singkat selepas mereka cuba untuk membuat sekatan di sebatang jalan raya dan membaling batu ke arah anggota polis.

Di Chittagong, bandar kedua terbesar di negara ini, polis berkata, para penunjuk perasaan membakar sebuah bas dan merosakkan sebuah van polis. Menurut polis, seramai tiga orang telah ditangkap yang merupakan pelajar. Beberapa parti politik Islam mendesak mogok itu dilakukan bagi membantah filem tersebut yang memperlekehkan Nabi Muhammad SAW.

Mogok itu juga diadakan bagi membantah karikatur Nabi Muhammad yang disiarkan di sebuah majalah Perancis. Polis berkata, kira-kira 10,000 anggota polis dan pasukan elit Batalion Tindakan Khas ditempatkan di Dhaka termasuk di kawasan diplomatik. Kelmarin, ratusan penduduk bertempur dengan polis semasa mereka berarak untuk membantah larangan tunjuk perasaan.

Polis turut melepaskan gas pemedih mata ke arah para penunjuk perasaan. Menurut media, lebih 50 orang cedera. Pemerintah Bangladesh mengutuk filem tersebut yang sedutannya turut disiarkan di internet. Pada Jumaat lalu, kira-kira 10,000 penduduk Bangladesh berarak di jalan raya di luar sebuah masjid. - AFP

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails