Saturday, September 29, 2012

Amaran! Seks Bebas, Taxes AS Diserang Siflis..


TEXAS Sept 12: Penguasaan Kesihatan Amerika Syarikat (AS) Rabu kemarin mengumumkan wabak siflis telah melanda Houston dan Harris County di negara Texas, AS.

Jabatan kesihatan Houston melaporkan adanya peningkatan hampir 100% kes baru siflis yang menular selama tujuh bulan pertama tahun 2012 dibandingkan dengan period sama tahun lalu, dikutip Xinhua menurut laporan situs The Houston Chronicle.

Ada 318 kes siflis menular di Harris County dari Januari hingga Ogos tahun ini, dibandingkan dengan 264 kes pada tahun 2011, menurut laporan bahagian penguasaan kesihatan Houston.
Kes-kes pada tahun 2012 sebesar 7.5 kes per 100,000 orang, naik dari 4.2 melalui period yang sama tahun 2011. Peningkatan baru-baru ini adalah 7,8 kes per 100,000 orang pada tahun 2007, menurut laporan tersebut.

Bahagian kesihatan setempat mendesak adanya pengujian langsung untuk penyakit siflis bagi lelaki berhubungan seks dengan lelaki, orang-orang terlibat dalam seks singkat, siapa saja telah melakukan seks dengan banyak pasangan dan orang-orang yang diuji positif mengidap penyakit seksual menular lainnya.

Sifilis merupakan penyakit infeksi menular seksual. Jika tak dirawat  boleh menyebabkan komplikasi serius.
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Suatu amaran kepada pelampau-pelampau taksub penciplak budaya barat, berhati-hatilah bukan semua yang didatangkan dari barat itu baik dan sesuai di sini.. Budaya tersebut jelas bercanggah dengan ajaran Islam. 


Berikut adalah beberapa dalil daripada Al-Quran dan hadis yang menerangkan pengharaman seks bebas (najis zina), gay dan lesbian:
1. Firman Allah di dalam Surah Al-Isra’, ayat 32 yang bermaksud:
  • Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).
2. Firman Allah di dalam Surah An-Nur, ayat 2 yang bermaksud:
  • Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebat; dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap keduanya dalam menjalankan hukum ugama Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat; dan hendaklah disaksikan hukuman seksa yang dikenakan kepada mereka itu oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman.
3. Firman Allah di dalam Surah As-Syu’araa’, ayat 165 dan 166 yang bermaksud:
  • “Patutkah kamu melakukan hubungan jenis dengan lelaki dari kalangan manusia,
  • “Dan kamu tinggalkan apa yang diciptakan oleh Tuhan kamu untuk kamu (melakukan hubungan yang halal) dari badan isteri-isteri kamu? (kamu orang-orang yang bersalah) bahkan kamu adalah kaum yang melampaui batas (keinginan kebanyakan haiwan)!”
4. Hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Hakim, daripada Abu Hurairah RA:
منزنىأوشربالخمرنزعاللهمنهالإيمانكمايخلعالإنسانالقميصمنرأسه (رواه الحاكمعنأبىهريرة
  • Maksudnya: Barang siapa yang berzina dan meminum arak, Allah mencabut daripadanya iman sepertimana seseorang manusia menanggalkan baju daripada kepalanya.
5. Hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim, daripada Ibnu Abbas RA:
عنابنعباسرضياللهعنهما،أنرسولاللهصلىاللهعليهوسلمقال : «منوجدتموهيعملعملقوملوطفاقتلواالفاعلوالمفعولبه»
  • Maksudnya: Sesiapa yang kamu dapatinya mengamalkan maksiat kaum Nabi Luth, maka bunuhlah peliwat dan yang diliwat.
6. Hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Al-Baihaqi, daripada Abu Musa:
إذاأتىالرجلُالرجلَفهمازانيانوإذاأتتالمرأةُالمرأةَفهمازانيتان
  • Maksudnya: Jika seorang lelaki mendatangi lelaki lain (meliwatnya) maka mereka berdua adalah penzina, dan jika seorang wanita mendatangi wanita lain (lesbian) maka mereka berdua adalah penzina.
Janganlah seseorang Muslim bersikap diam diri dengan alasan hal ini tidak melibatkannya secara langsung. Perlu diingatkan kerosakan yang berlaku ini akan tetap menimpa mereka yang mendiamkan diri itu. Firman Allah di dalam Surah Ar-Rum, ayat 41 yang bermaksud:
  • Telah timbul berbagai-bagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat).
Firman Allah di dalam Surah Al-Anfal, ayat 25 yang bermaksud:
  • Dan jagalah diri kamu daripada (berlakunya) dosa (yang membawa bala bencana) yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang zalim di antara kamu secara khusus (tetapi akan menimpa kamu secara umum). Dan ketahuilah bahawa Allah Maha berat azab seksaNya.
Di dalam konsep menegah kemungkaran, sama-samalah kita memelihara diri, keluarga dan masyarakat daripada terjatuh ke dalam lembah kemaksiatan. Tindakan kita pada hari ini akan menentukan masa depan kita pada hari esok. Allah akan bertanya apakah yang telah anda lakukan demi menyelamatkan anak bangsamu? (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails