Tuesday, June 05, 2012

Renungan Kisah Siput & Negara Kebajikan/Islam

Semasa orang-orang berkata, kamu tidak dapat berbuat sesuatu...Buktikanlah!

Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

MARI kita singkap rahsia Yang Maha Agung. Lihat Foto, semangat dan perjuangan seekor siput. Bagi mereka yang lemah semangat, mudah putus asa, semoga perjuangan siput ini menjadi cermin dan contoh kepada mereka yang bacul. Sedangkan siput inipun tidak kenal lelah dan tidak mudah putus asa dalam perjuangannya.


Semasa orang-orang berkata, kamu tidak dapat berbuat sesuatu...Buktikanlah!Lihatlah sekelilingmu....Pertimbangkanlah semua kemungkinan yang ada...Lalu mulailah melangkah!Kerahkan semua tenaga dan potensi yang telah diberikan Tuhan dalam hidupmu...Jadilah peribadi yang kreatif!Pada akhirnya, kamu akan sukses dan membuktikan, mereka telah salah menilai dirimu !

Begitu, motivasi seekor siput. Siput ini telah menjalani fitrah Allah SWT, dan berjaya! Bagaimana dengan manusia, Allah SWT telah memberi agama fitrah (Islam) untuk dijalani, dihayati, sebagai suatu cara hidup (way of life). Merangkumi cara berkeluarga, bermasyarakat, berekonomi dan bernegara ikut cara Isam. Berperaturan dan perundangan (hudud) perlu ikut agama, mengapa ada manusia Islam yang masih ragu? 

Yang lain yakin boleh, mengapa ikut agama fitrah ini, mereka tidak 'yakin boleh'! Otak mereka lebih kerdil dari otak siput itu. Mereka menyerah kalah sebelum mencuba. Mereka lebih bacul dari siput itu!

Na 'auzubillahi minzalik. (IH)

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung
E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails