Thursday, February 11, 2010

Royalti Minyak: Rakyat K'tan Perlu Berontak Lagi, Bagaimana?


KOTA BHARU, 11 Feb: Majoriti rakyat Kelantan menolak pemberian wang ehsan oleh kerajaan Pusat bagi menggantikan bayaran royalti petroleum terhadap negeri itu.

Dalam satu kaji selidik yang dibuat Pusat Kajian Strategik (PKS) Kelantan berhubung tuntutan royalti negeri itu, 80.8 peratus atau 5,721 dari 7,077 responden tidak bersetuju menerima wang ehsan berbanding royalti.

Manakala 1,023 atau 15.5 peratus sahaja bersetuju dengan tindakan kerajaan pusat tersebut.

Berhubung tindakan kerajaan negeri menuntut royalti pula, 95.1 peratus dari jumlah keseluruhan responden menyokong tindakan kerajaan negeri dan hanya dua peratus tidak bersetuju manakala 2.8 peratus lagi memberikan jawapan tidak pasti.

Sekiranya, tuntutan royalti tidak mampu diselesaikan melalui meja rundingan, 83.2 peratus atau 5,886 dari responden bersetuju tuntutan tersebut dipanjangkan ke mahkamah.

Ketua Pegawai Penyelidik PKS, Zainal Abidin Hussin ketika merumuskan hasil kajian itu berkata, rakyat Kelantan sememangnya menyokong dan bersama kerajaan negeri dalam menuntut hak royalti tersebut.

"Rakyat Kelantan bersama kerajaan negeri dalam usaha menuntut hak royalti seperti termaktub dalam Akta Pembangunan Petroleum (1974).

"Ini juga satu referendum rakyat negeri dan mereka menolak kaedah kerajaan pusat yang menukar royalti kepada wang ehsan," katanya.

Kaji selidik tersebut dibuat merangkumi sepuluh jajahan iaitu Kota Bharu, Bachok, Pasir Mas, Tumpat, Tanah Merah, Jeli, Machang, Pasir Puteh, Kuala Krai dan Gua Musang.

Responden pula adalah berumur 21 tahun ke atas mewakili pelbagai latar belakang kerjaya termasuk kakitangan kerajaan pusat, kerajaan negeri, swasta dan bekerja sendiri.

Kerajaan pusat sebelum ini mengumumkan akan memberi wang ehsan RM20 juta kepada Kelantan berbanding RM 2 bilion royalti yang dituntut kerajaan negeri itu.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Apakah pemerintah pusat mahu rakyat Kelantan memberontak menuntuk hak mereka? Apakah rakyat Malaysia yang cintakan keadilan, bukan Kelantan sahaja perlu turut campurtangan? Apakah langkah dalam pemberontakan menuntuk hak seterusnya selain dipanjangkan ke mahkamah.. Bagaimana sikap rakyat Kelantan majoriti menentang kerajaan pusat yang biadap itu, jika hak mereka masih tidak dipenuhi sewajarnya? (AK)

2 comments:

DACS Club said...

Hebahan Program http://dacs-club-malaysia.blogspot.com/

Anonymous said...

HAPUSKAN SAJA
Akta Kontrak 1950, Akta 136
Akta Kontrak (Pindaan) 1976, Akta A329 ; Akta Kontrak Kerajaan 1949, Akta 120 : dan semua pindaan hingga pindaannya.

Biar 1Malaysia hidup tanpa sebarang kontrak sedikit pun.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails