Thursday, March 09, 2023

Lagi, hiburan punya hal!.. BlackpinkHALAMAN HIBURAN
1. Blackpink atau asatizah: Entah siapa yang salah?

PROGRAM ilmu disekat kerana peraturan, program hiburan berleluasa tanpa sempadan. Baru-baru ini beberapa program ceramah daripada asatizah terkenal yang telah menarik minat ramai anak muda ke majlis ilmu, telah dibatalkan di Selangor.

Asbabnya tiada tauliah, walaupun dakwaan menjelaskan bahawa permohonan rayuan telah dibuat namun, tidak berjaya. Alhamdulillah, asatizah yang terlibat ini tidak pernah mengeluarkan apa-apa kenyataan yang menyalahkan mana-mana pihak. Akur kepada arahan pihak berautoriti.

Polisi dan syarat-syarat yang ketat sekali untuk urusan kelulusan program ilmu ini. Persoalannya, bagaimana pula jika penyampai itu terpalit dengan fahaman dan mesej yang mengelirukan dan memecah belahkan umat?

Sewajarnya jika kita dapat mendengar serta ada ruang budi bicara yang boleh diguna pakai bagi memudahkan urusan asatizah ini. Mereka jelas jauh dari kontroversi, tidak terpalit dengan ajaran sesat dan diterima segenap lapisan masyarakat.

Berbeza konsert Blackpink baru-baru ini yang dihadiri lebih 60,000 orang, menjadi fenomena kepada hampir semua golongan anak muda, bahkan hantaran media sosial seorang menteri menyatakan ‘come back again to Malaysia soon‘.

Hakikatnya, program hiburan seperti ini dilihat menjadi ancaman yang lebih besar buat negara. Hiburan yang menjadi hukum harus bertukar hukum-haram disebabkan bertentangan dengan agama serta etika kesopanan masyarakat kita. 

Konsert ini jauh lebih penting untuk dikawal ketat walaupun secara teknikalnya mereka layak mendapat permit.

Berdasarkan peraturan, konsert ini dilihat telah melanggar garis panduan yang ditetapkan oleh PUSPAL, sebuah jawatankuasa di bawah Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan yang ditubuhkan untuk menimbang dan membuat keputusan ke atas permohonan penggambaran filem dan persembahan Artis Luar Negara.

Bahagian kod etika berpakaian untuk artis wanita menyatakan bahawa artis wanita hendaklah berpakaian bersesuaian, tidak mencolok mata dan dilarang:

a) memakai pakaian yang terdedah luas di bahagian dada atau terlalu singkat dari paras lutut;

b) memakai pakaian yang terbelah terlalu tinggi atau terlalu ketat atau sendat;

c) memakai pakaian yang terlalu jarang yang menampakkan pakaian dalam atau bentuk badan;

d) memakai pakaian yang mempamerkan simbol, gambar atau perkataan yang berunsur lucah, menyentuh isu keagamaan, perkauman dan kebudayaan, jenama rokok, minuman keras dan dadah; dan

e) menanggalkan pakaian semasa membuat persembahan.

Seterusnya, kod etika semasa menjalankan persembahan pula, artis luar negara dilarang mempamerkan aksi dan pertuturan yang mengganggu keselesaan penonton serta menyentuh sensitiviti masyarakat dan bertentangan dengan nilai budaya tempatan. Antaranya melakukan persembahan liar, mencolok mata dan perbuatan yang bertentangan dengan tata susila persembahan.

Persoalannya, Adakah wujud Blackpink melanggar garis panduan ini? Bagaimana pakaian serta lenggok tarian mereka? Tepuk dada, tanya iman.

Apakah tindakan akan diambil jika mereka melanggar garis panduan ini? Berbaloi atau tidak, tindakan ke atas ketidakpatuhan garis panduan ini?

Usah diperli orang yang bersuara melawan kemungkaran yang jelas didepan mata. Setiap Muslim yang beriman wajib membenci dengan hatinya, lidahnya, dan paling penting mereka mampu mencegah dengan tangan mereka iaitu dengan kuasa ‘political will’.

Justeru, adakah masyarakat kita mula membenci dengan hati? Realitinya, program dakwah di Malaysia perlu lebih meluas dan diperkasakan. 

YB DR MASTURA MUHAMMAD
Ketua Pengarah Ameerah Malaysia
Ahli Parlimen Kepala Batas – HARAKAHDAILY 9/3/2023

Rujukan:
Garis Panduan PUSPAL 


2. Blackpink, siapa?   
Blackpink pada Mac 2021

Latar belakang
Berasal dariSeoul, Korea Selatan
Genre
Tahun aktif2016–kini
Syarikat rakaman
Pengkarya berkait
YG Family
Laman sesawang
blackpinkofficial.com

Konsert Blackpink baru-baru ini dihadiri lebih 60,000 orang, menjadi fenomena kepada hampir semua golongan anak muda, bahkan hantaran media sosial seorang menteri menyatakan ‘come back again to Malaysia soon‘.

Program hiburan seperti ini pada asalnya hukum 'harus' telah bertukar menjadi 'haram' disebabkan bertentangan dengan agama serta etika kesopanan masyarakat kita. 

Untuk perhatian, ini adalah sebahagian kod etika berpakaian untuk artis wanita, yang menyatakan bahawa artis wanita hendaklah berpakaian bersesuaian, tidak mencolok mata dan dilarang:

a) memakai pakaian yang terdedah luas di bahagian dada atau terlalu singkat dari paras lutut;

b) memakai pakaian yang terbelah terlalu tinggi atau terlalu ketat atau sendat;

c) memakai pakaian yang terlalu jarang yang menampakkan pakaian dalam atau bentuk badan;

d) memakai pakaian yang mempamerkan simbol, gambar atau perkataan yang berunsur lucah, menyentuh isu keagamaan, perkauman dan kebudayaan, jenama rokok, minuman keras dan dadah; dan

e) menanggalkan pakaian semasa membuat persembahan.

Sekian.

15 comments:

Anonymous said...

Adakah tsmy akan letak jawatan. Tapi mudhrat lebih ialah dszh. Yang berjawatan dlm kerajaan.

Anonymous said...

Black pink ni dr zaman pn lagi

Unknown said...

Masa beku harta umno. Itu hak sprm. La ni pendakwaan terpilih

Anonymous said...

Kata pengikut tsmy, dia tak malu untuk menyokong tsmh. Sebab bukan kes liwat masuk parlimen.

Anonymous said...

Kata pengikut tsmy, dia tak malu untuk menyokong tsmy. Sebab bukan kes liwat masuk parlimen.

Anonymous said...

Tak susah tsmy nak lepas diri. Buat macam wak. Sokong yang lewat. Nanti boleh jadi mentri kabinit.

Anonymous said...

Beruntunglah komunis dapig. Ada lewat. Boleh balun semua orang melayu. Depa tak payah buat kerja. Yang lewat tolong langsaikan kesumat komunis dapig. Bahaya bila jahiliah liberal bergabung dengan komunis dapig.

Anonymous said...

Tadi yg lewat berkata dia bukanlah pendendam.

Cuma teringat ungkapan tolak penyamun.
Teringat hanya jawat pm sajer.
Teringat tiada nepotisme.
Terngiang ngiang harga petrol turun.
Berharap nilai ringgit kukuh.

Semua itu rupanya kazib.
Banyak sangat kazib.
Kategori apa itu.

Bila tidak pendendam.
Banyak sangat kes mahkamah kat pn.
Jadah apa ni.
Untuk survival guna cara kotor.
Cara hina.
Cara lewat.

Anonymous said...

Sayang mesia sekarang ni tak ada anwar, kalau dia ada dan jadi pm dah tentu harga minyak turun, harga barang murah, harga kereta murah, gaji pekerja tinggi, zahid dan lain2 hoihoiyahoi dah masuk penjara, madey dah demam takbsembuh², negeri² minyak dapat royalti 20%, keskapalterbang hilang yg hari ini adalah ulang tahun dah pun selesai, orang felda dah kayaraya, dan banyak lagi lah tak terdaya nak tulis segala perkara yg baik yg akan dilakukan oleh anwar a/l ibrahim yg fasih bercakap & bersastera tamil tu, segala masalah dia kasi jentik satu kali jer maka selesai, hebat dia tu tau, lebih hebat dari ahli sihir firaun, lebih power dari nimrud.

oh ya, sedara² tau tak bertapa hebat nyer dia tu... haa hebat la sangat sampai hoihoiyahoi pun berguru dengan dia tau, .. agak-agaknyer lah sekiranya firaun tu masih ada tentu firaun datang berguru dengan dia.

sayang yer rakyat malaysia kehilangan dia la yer, dah lebih seratus hari tak nampak nampak dia..
kemana la menghilang nya dia tu..
nak kata dia pergi bertapa tapi ada orang kata ada nampak orang yang seiras dia dekat parlimen,.. entah pelanduk dua serupa entah jin ifrit penipu yang sedang menyamar jadi dia..
entah ler yer, aku orang biasa ni tak boleh nak agak apa², cuma sesekali menulis kongsi cerita, cerita yang aku dengar apa yang orang kampung bersembang petang² sambil minum air arang rahmah disebabkan tak mampu beli kopi yang sekarang ni harga melonjak naik tinggi semenjak seratus hari yang lalu.

Like Reply.

nota: aku cuma tumpang paste kat sini dari apa yg aku copi dekat sana sebab aku pun tercari² Anwar yg menghilang nih.

Anonymous said...

Yang lewat tu marah bila ayat Quran digunakan.

Itulah bila dah banyak lewat, entah siapa guru Quran nya. Dah larang guna Quran. Sumber tersahih.

Kalau boleh guna sunnah komunis dapig. Itu sangat selesa buat yang lewat. Tiada hukum.

Negeri pembangkang, peruntukan kecil. Hoi hoi ya hoikan royalti. Hoi hoi ya hoikan bantuan banjir. Sedangkan majoriti adalah bangsa melayu. Tapi lebih sayang dia kat team hoi hoi ya hoi. Berlebih sayang dengan komunis dapig.

Kerusi sikit. Jadi talian hayat pada hoi hoi ya hoi dan komunis dapig. Begitu ah tabii yang suka lewat.

Anonymous said...

Sabah sarawak dapat royalti ker tidak.

Zhalim dendam kesumat rompak tindas tak payung usahawan melayu.
Payung rasuah komunis dapig. Payung usahawan komunis dapig.

Bergurukan sasterawan, jadilah seorang sasterawan. Jadilah politik seperti sebuah novel. Jalinan cerita direka untuk capai kejayaan politik. Jadilah lintang pukang. Dua jawatan. Nepotisme. Lanun dijulang. Komunis hero. Itu semua plot bila sasterawan mahukan begitu.

Yang rugi bangsa melayu dan Islam.

Anonymous said...

Pemimpin Melayu semua dah kena beli untuk dilaga lagakan dijadikan barua DAP@ LeeKwanYew.. semua pemimpin Melayu macam pantekk..!!

Dulu fitnah Najib sampai togel dikerjakan sekarang fitnah Mahiuddin... Akhirnya Jho Low lesap dan kaum Jho Low tepok tangan ketawa terbahak bahak tengok barua barua mereka DAP@LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri dan sampai sekarang barua mereka iaitu kes Zety Taufik Ayman lesap 700 juta sampai sekarang terkinja kinja senang lenang.. macam pantekk la semuanya

Inilah cara barua DAP@LeeKwanYew linkup dan laga laga kan kaum Melayu...

Semua kaum Melayu jangan terikut terkinja Kinja pula jomm mari kita tengok Dan tepok tangan barua barua Melayu DAP@LeeKwanYew berbunuhan. Lagi cepat barua ni mampos lagi cepat Melayu bersatu semula.. haha tepokkk..!!

Percaya tak Quantum itu bapak scammer paling besar di terajui oleh kartel mafia kaum mata sepet bergelar Tan Sri dan datuk datuk...

Ko bagi duit ko then depa kumpul and buat trading gold , pas tu depa bagi ciput cipit cipet tiap tiap bulan dlm RM500 tak ke bodoh tu... Bagi Kartel mata sepet kaya raya lagi.. udah udah la tu

Ramai broker broker Melayu dah pakai Ferrari, Lamborghini, GTR dsb nya.. dia orang lagi friendly boleh belajar trading online via Google meet medsos dll PERCUMA semua nya read my lips slowly F.R.E.E.. hokeyy..!!

Lebih baik trading dan kayakan bangsa Melayu ini Dari Tan Sri dan Datuk datuk mata sepet tak guna ni lansung tak mengajar trade.. bab duit laju aje nak mintak melabur..!!

Si Quantum scammer mato sepet ko tu hado hajar camner nk trading nak bukak account nak withdraw dsb nya..!? Yellekkk kan...!

Sedangkan tiap tiap hari Kartel mata sepet DAP@LeeKwanYew ni iaitu gang Tan Sri mata sepet Kartel mafia ni trading duit ko orang puluh puluh ribu tiap hari..!! Tan Sri kumpul duit ko orang buat trading tu dan labur duit dana ko orang sana sini itu dah kira dah kes AMLA juga..!!

Kat Mesia ni klu satu kapal dng gang Kartel mata sepet LeeKwanYew@DAP spt Zety Taufik Ayman balun 700 juta duit AMLA, Nik Faisal ex CEO ASTRO balun berjuta juta helok ajer tak dirampas harta benda depa semua ..!!

Terkini bekas ex IGP Musa Hassan pula dikaitkan dengan sekor lagi Kartel mata sepet berasal Dari Pulau Pinang bergambar bersama dng artisyang sangat sangag dikehendaki di Thailand Dan China untuk dihukum tembak.. Suma IGP Dan ex IGP terkait dengan gang Kartel DAP@ LeeKwanYew..

Nampaknya Melayu tak serik serik penguasa Melayu terkinja Kinja kena bodoh bangang kan oleh gang Kartel mata sepet ini utk melingkupkan orang Melayu sesama sendiri..

Peliknya suma penguasa tertinggi PDRM, SPRM khususnya jadi alat melingkupkan bangsa Melayu itu sendiri dan bercakaran sesama sendiri sedangkan Kartel mafia mata sepet DAP@ LeeKwanYee lepas bebas seperti Jho Low dan ketua mafia ini.

Anak taikun Nevin Tan tanam ladang ganja bebas lepas, penyanyi Melayu tanam ganja kena gantung... Macam pantek lagii laaaa kan.!!

Beberapa bulan lepas ada 10 ada title Datuk bangsa Melayu trading semua kena soal siasat bagai.. Mata sepet mcm Quantum buat benda sama trading penguatkuasaan kerajaan buat pantekk bodoh buta tuli tak nnpk...!!

Kartel mata sepet ni tak suka tgk bangsa Melayu berjaya dan kaya raya lebih sikit dari kaum mata sepet.... Ini lah tragedi malang orang Melayu di negara sendiri..!!

Sedangkan klu ko orang hado 100 usd modal belajar trading ko org dapat 1000 setiap hari klu kena cara nya... Kena hado ilmu trading lah baru menjadi..!!

Duit nak banyak belajar trading tak mahu...keluar lah dari comfort zone masing masing wooiii.... Comfort Zone is your enemy.. puiiii..!!

Mme nak kena scam lah dng tan sri mata sepet ni... sampai mampuih tak nak berubah ...

PRN June 2023 ini adalah masa terbaik melingkupkan saki baki barua barua DAP@ LeeKwanYew secara total.

Lahirkan generasi Melayu baru, bina rangkaian Kartel mafia Melayu dengan visi dan misi yang baru Dan menguasai semua rangkaian ekonomi negara...

Anonymous said...

PejWang nak masuk PN kena pastikan Boboi bukan calon PRN June ini... tugas Boboi hanyalah tampal poster calun yg bertanding saja.. keturunan lidah bercabang acah acah power Islamik' COMANGO gay LGBT Sila beramboss ke Pulau Batu Putih yg atok kau serah kan pada anak Lee Kwan Yew dolu tu..

Berambossssss...!!

Anonymous said...

Apa dah jadi pada al-atok dan al-diam. Tentu al-jub tak peduli. Sebab takda politikal mileadge. Guna mahkamah untuk sekat kebangkitan perikatan.

Boleh jer kalau jujur. Ingat pada perwaja. Ingat pada port klang. Ingat pada forex. Ingat pada mas. Ada al-jub peduli. Sebab tak untung dari sudut politik.

Lebih baik bela penyamun. Lebih baik jadi khadam komunis dapig. Kerusi terjamin.

Anonymous said...

Seronok nengoknye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails