Sunday, October 08, 2023

Israel tembak sekolah Palestin = DAP/madani lanyak sekolah agama S'gor.

 

Tentera Israel mengiringi murid Palestin menuju ke kelas pada hari pertama tahun baru akademik di sekolah mereka di kampung al-Tuwani pada 19 Ogos 2022. (FOTO: AFP)

Tentera Israel lepaskan tembakan di sekolah Palestin

NABLUS: Kesemua kelas di sebuah sekolah di perkampungan Burqa, barat laut bandar Nablus, Tebing Barat yang diduduki telah ditutup, pada Isnin (2 Okt), waktu tempatan, selepas tentera Israel melepaskan tembakan di sekolah itu sehari sebelumnya.

Dalam kejadian tersebut, tentera Israel yang menyerbu sekolah itu, melepaskan tembakan hidup dan gas pemedih mata, menyebabkan seorang kanak-kanak cedera dan berpuluh-puluh yang menderita akibat terhidu asap.

Pemangku gabenor Nablus, Ghassan Daghlas berkata, keputusan menutup sekolah itu adalah untuk menjaga keselamatan pelajar berikutan pencerobohan Israel, lapor Middle East Eye.

Menurut media tempatan, tentera Israel juga menghalang guru-guru daripada mengakses 27 sekolah di Masafer Yatta, yang terletak di selatan bandar Hebron, Tebing Barat.

Tentera Israel meletakkan sekatan untuk menyekat jalan raya serta kiub simen besar, menghalang akses ke sekolah dan juga menghalang orang ramai daripada keluar dari kawasan itu.

Pasukan bersenjata Israel dengan ganas menyerang wanita warga emas Palestin yang berjalan melalui Kota Lama Baitulmaqdis pada 1 Okt 2023. (FOTO: Saudi Gazette)

Laporan dalam media tempatan juga berkata, serbuan dan langkah menyekat akses ke sekolah-sekolah itu adalah sebahagian daripada pencarian tentera Israel terhadap pelaku serangan tembakan yang dilaporkan yang merosakkan rumah peneroka di Hebron.

Serbuan di Kota Lama

Serbuan ke atas sekolah dan penutupan jalan dibuat pada hari yang sama ketika tentera Israel menyerbu bahagian Kota Lama Baitulmaqdis.

Video yang dikongsi dalam talian menunjukkan pasukan bersenjata dengan ganas memukul dan menyerang wanita warga emas Palestin yang berjalan melalui Kota Lama.

Tentera Israel mengiringi penyembah Yahudi memasuki Kota Lama Baitulmaqdis pada 1 Okt 2023. (FOTO: Asharq Al-Awsat)

Serangan itu bertepatan dengan hari raya Yahudi Sukkot, yang menyaksikan keselamatan diperketatkan untuk membuka jalan kepada penyembah Yahudi melakukan ritual di Kota Lama.

Ratusan peneroka laknat Israel turut menyerbu pekarangan Masjid al-Aqsa pada hari Ahad (1 Okt) dan Isnin (2 Okt).

Tentera Israel menguatkuasakan sekatan ke atas kemasukan jemaah ke masjid berkenaan dan menyerang dengan ganas rakyat Palestin yang cuba memasuki tapak tersebut. – HARAKAHDAILY 3/10/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Israel tembak sekolah Palestin = DAP/madani lanyak sekolah agama S'gor.

Lihat juga komen ini..

(i) Isu sekolah agama S'gor, NGO tuntut Melayu-Islam waspada.

Kamarulzaman dan Nazilah dalam sidang media NGO Islam-Melayu Seru Tubuh Kerajaan Ummah Tanpa DAP di Negeri Sembilan dan Selangor di Hotel Tenera, Bangi, Selangor pada hari ini, 14 Ogos 2023. (FOTO: HARAKAHDAILY/Muhammad Zharif Zulkiflee)

Di Bangi, gabungan badan bukan kerajaan (NGO) Islam Selangor dan Negeri Sembilan menyuarakan rasa bimbang terhadap isu amaran penutupan sekolah agama di negeri Selangor yang dibuat oleh pimpinan bukan Islam.

Pengerusi Sekretariat NGO ISLAM Selangor, Datuk Nazilah Idris berkata, kira-kira 200 sekolah agama di Selangor didakwa mendapat surat amaran untuk keluar dari premis perniagaan.

“Ini kerana kita membenarkan menteri DAP dari Kementerian Pembangunan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Ini sangat membahayakan agama dan bangsa Islam jika kita tidak bertindak sekarang,” antara kata beliau.

Sementara itu, Dr. Kamarulzaman turut berkongsi pandangan yang sama, yang mana kuasa orang bukan Islam dan Melayu sedikit sebanyak memberi kesan terhadap isu ini.

“Kalau ikutkan akhir Disember ini, jika tidak mengikut syarat JAIS yang baru, PBT (Pihak Berkuasa Tempatan di Selangor) yang kita pun tahu dikuasai oleh siapa, cuba menyekat dan mengeluarkan satu Garis Panduan & Operasi Standard (SOP) yang baru sehingga diarahkan tutup kalau tidak memenuhi SOP tersebut. Ini menyebabkan warga sekolah agama dan 40,000 pelajar (terkesan),” antara saringan dari kata-kata beliau.

(ii) Kini terbaru, harga jualan sayur k'jaan DAP-madani yang bodoh tadbir negara, jatuh hingga separuh dari kos pengeluaran. Oktober 7, 2023 @ 9:01am.

Foto fail BERNAMA

Di KL, harga sayuran yang dijual di peringkat pekebun kepada pemborong atau orang tengah jatuh sehingga separuh daripada kos pengeluaran sayuran. 

Sebagai contoh, kos pengeluaran bagi sekilogram kubis adalah RM1 dan harga yang dijual kepada pemborong atau orang tengah hanya 50 sen sekilogram. Kebanyakan sayur kini dijual dengan harga yang rendah kerana penawaran sayur lebih tinggi berbanding permintaan.

Namun, petani terpaksa juga jual untuk tambah pendapatan. Macam kubis, kalau kita nak tanam kubis sekilogram kos pengeluaran dia adalah RM1. Ini termasuk benih, baja dan racun.

Mengapa begitu bodoh sangat tadbiran k'jaan DAP-madani yang takde hati perut ini? Tolak saja mereka, tunggu apa lagi!

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails