Friday, December 30, 2022

'Luar jangka' 4 kerusi parlimen kosong di Sabah -Ronald Kiandee.

 

Empat Ahli Parlimen itu (dari kiri) Armizan Mohd Ali (Papar), Khairul Firdaus Akbar Khan (Batu Sapi), Datuk Jonathan Yasin (Ranau) dan Matbali Musah (Sipitang), bertindak keluar Bersatu, pada 10 Dis lalu.

Bersatu hantar notis pada speaker, maklum kekosongan 4 kerusi di Sabah 

PETALING JAYA: Bersatu sudah menghantar notis kepada Speaker Dewan Rakyat untuk memastikan bahawa telah berlaku kekosongan “luar jangka” membabitkan empat kerusi Parlimen di Sabah yang didakwa ditandingi sebagai ahli Bersatu, kata naib presidennya, Ronald Kiandee.

Ronald yang juga ketua Bersatu Sabah, berkata permohonan sudah dibuat kepada Speaker supaya kekosongan itu dimaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam tempoh 21 hari.

Katanya, Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin telah mengesahkan bahawa keempat-empat Ahli Parlimen itu adalah calon bertanding sebagai ahli Bersatu pada PRU15 merujuk kepada surat bertarikh 3 Nov daripada setiausaha Bersatu Sabah.

“Telah berlakunya kekosongan luar jangka dalam kalangan ahli-ahli Dewan Rakyat menurut Perkara 49A(3) Perlembagaan Persekutuan melibatkan empat daripada ahlinya yang telah bertanding dalam PRU15 sebagai ahli parti Bersatu dengan menggunakan logo parti Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Keahlian mereka dalam GRS adalah sebagai anggota parti Bersatu,” katanya dalam kenyataan.

Keempat-empat Ahli Parlimen berkenaan adalah Armizan Mohd Ali (Papar), Khairul Firdaus Akbar Khan (Batu Sapi), Datuk Jonathan Yasin (Ranau) dan Matbali Musah (Sipitang).

Ronald yang juga Ahli Parlimen Beluran, ketika mengulas lanjut, berkata tindakan empat Ahli Parlimen terbabit duduk di blok kerajaan dan tidak menyokong Bersatu merupakan tindakan “crossing the floor” dan ia melanggar janji pilihan raya kepada pengundi.

“Akibat daripada itu, keahlian mereka sebagai anggota parti Bersatu telah gugur mengikut perlembagaan parti Bersatu dan perkara ini telah dimaklumkan melalui surat Bersatu bertarikh 21 Dis 2022.

“Justeru, menurut Perkara 49A(3) Perlembagaan Persekutuan, ahli-ahli Dewan Rakyat tersebut hendaklah terhenti menjadi ahli Dewan Rakyat dan kerusi mereka hendaklah dikosongkan,” katanya.

Pada 10 Dis, Pengerusi GRS Hajiji Noor mengumumkan kesemua pimpinan tinggi Bersatu Sabah keluar parti, termasuk empat Ahli Parlimen itu.

Jelasnya, di peringkat persekutuan, Bersatu adalah pembangkang, manakala GRS telah berikrar menyokong kerajaan perpaduan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Terdahulu, Timbalan Pengerusi GRS Jeffrey Kitingan, berkata empat Ahli Parlimen itu tidak dikira melompat kerana bertanding atas tiket GRS, sambil menambah mereka menerima ‘surat watikah’ bertanding PRU15 daripada GRS, bukannya Bersatu.

Beliau juga merujuk kedudukan mereka dalam Bersatu terhenti selepas menjadi ahli GRS, pada 27 Okt, memandangkan perlembahaan dalam Bersatu sendiri menyatakan keanggotaan gugur secara automatik sekiranya menjadi ahli parti lain. (IH)

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

4 comments:

Anonymous said...

Dedalu adalah ungkapan yang paling tepat untuk parti kris.
Menumpang pada pohon yang sihat.
Sedut nutrition.

Masa lemah dia berpaut pada bulan.
Kemudian bulan kemudian bulan ditendang.
Tidak pernah berterima kasih.

Dia pernah berpaut dengan pn.
Kemudian rampas kuasa.

Kini dia berpaut dengan dap.
Apa susulan??????

Anonymous said...

Berpaut dengan ph.
Takkan ph nak bagi tambahan kerusi pada kris.
Berpaut dgn pn.
Takkan pn nak bagi tambah kerusi pada kris.
Makin kurus si kris yang dulunya sombong.
Kalau nak tanding 222 kerusi, kris kena solo.
Dah tak keruan si kris.
Ada lagi alasan kononnya sorang dua yang menyebabkan kris gagal.
Sedangkan kris tak jaga tuan.

Anonymous said...

HASAN MALIK KAT APA ?"
Cgpa Rapiji sama ngn amat maslan 3.85 tuuuu..sbb tu idea sama cuma gamba rapiji orang blm letak kt tin sardin

Anonymous said...

Bro An cuba memperbodohkan rakyat. Dah lompat parti, kira sudah buat kesalahan. Jangan double standard. Yang cgpa 3.85 pun dikira masih tak matang. Yang general degree macam mana pulak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails