Thursday, October 18, 2007

Feri Terbakar: Mangsa Perlu Ganti rugiIbnu Hasyim:
CATATAN SANTAI

“TINDAKAN tegas perlu diambil untuk memastikan perkhidmatan feri di negara ini beroperasi dengan selamat…” Kata PM Pak Lah Badawi (Utusan Malaysia 16 Okt), mengulas tragedi 1 Syawal kebakaran feri Seagull Express dekat perairan Pulau Tioman mengorbankan 4 penumpang dan 103 terpaksa terjun laut lari selamatkan diri. Setakat ini 3 masih tak jumpa lagi.

Berkata pula rencana pengarang akhbar harian nasional itu, mengapa lepas jadi, baru sedar syarikat terbabit tak ikut peraturan, atau ‘segala pelanggaran undang-undang itu ada dalam pengetahuan pihak berkuasa tetapi hanya menunggu masa iaitu selepas berlakunya tragedi baru hendak didedahkan.’ Menurutnya lagi, dalam hal ini ‘syarikat pengendali dan Jabatan Laut ‘mengizinkan’ ia terjadi’.

Lebih menarik lagi, akhbar yang dianggap lidah kerajaan itu mendedahkaan, ‘Hakikatnya, isu pengabaian aspek keselamatan oleh pengendali feri bukan hanya berlaku di Tioman sebaliknya ia menjadi ‘trend’ di mana-mana pelabuhan yang menawarkan perkhidmatan seumpama itu’.

Saya juga bersetuju dengan pendedahan dalam akhbar yang sama oleh Norizan Sharif, Presiden Persatuan Penggerak Pembangunan Komuniti Malaysia (MACOM) dan Md Ramli Omar, Maritime Security Consultant KL, di mana ‘pihak berkuasa lemah’ menjadi punca tragedi feri tersebut.

Pelek Kerana Tidak Pelek?

Saya juga tertanya-tanya dan merasa pelek mengapa pihak kerajaan begitu lemah, cuai dan tidak bertanggung jawab?? Bahkan ada yang merasa tidak pelek dan sesuatu yang sudah dijangkakan bila dapat tahu feri tersebut tiada permit, bawa penumpang lebih (sepatutnya 75 orang tapi bawa 106 orang), tidak cukup kelengkapan seperti pelampung, crew tak cukup bahkan tak terlatih dan macam-macam lagi. Dikatakan juga sudah menjadi trend (atau sudah sebati dengan sifat lemah, cuai dan tidak bertanggung jawab) di mana-mana pelabuhan..

Saya pelek mengapa mereka kata tidak pelek? Kalau dah tahu begitu, mengapa mereka tak ambil tindakan? Apa dah jadi dengan kerajaan kita ini, dah tiada kuasa ke? Dah teruk sangat ke rasuah sampai wang boleh mengalahkan kuasa?? Ada padi semua jadi, ada beras semua deras dan ada fulus semua lulus, tak perlu peraturan dan undang-undang lagi?

Yang saya tahu kalau di KL atau Selangor, orang Melayu baru nak mula berniaga, buka gerai atau kereta surung tepi jalan terus diangkut pihak berkuasa tempatan atau bandaraya kerana tak ikut peraturan? Kadang-kadang jentolak (ada yang sebut ‘gigi kuning’) datang memamah atau meroboh gerai tersebut. Konon tiada lesen yang bila dimintapun, tak dapat.

Apakah kerana anak-anak Melayu yang baru nak berniaga ini adalah kes kecil yang kena ikut peraturan? Kalau besar lain kira le! Kita bimbang nanti ada yang fikir, kalau nak langgar peraturan, langgar yang besar-besar, baru berbaloi!!

Dalam kes feri di atas, sebenarnya, Pak Lah tak payah sebut ‘tindakan tegas’. Bertindak saja, baru rakyat nilai tegas ke tidak, kerana kuasa ada di tangan. Di Batu Buruk boleh bertegas, fasal apa dalam kes ini tak boleh? Bertegas ke semua pelabuhan dengan segera… Rakyat nak tengok berapa lama kes ini akan selesai.

Bagaimana pula dengan mangsa tragedi? Patutkah mereka dapat gantirugi kerana kelalaian kerajaan? Kerajaan yang menekan rakyat dengan pelbagai cukai konon untuk memajukan negara, takkan tak boleh bantu rakyat? Patutkah mereka mencari khidmat peguam untuk membela nasib mereka, menyaman Jabatan Laut, individu-individu atau syarikat terbabit? Atau ada badan-badan atau NGO yang rela membantu mereka.. Kerajaan perlu diajar kerana kelalaian yang menjadi simbol ketidak profesionalannya..


Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 17-10-07

1 comment:

Public opinion said...

Keluarga mangsa dan penumpang mengambil tindakan melalui Civil Law Act 1956 dan kerajaan mengambil tindakan melalui Occupational Safety and Health Act 1994 dan lain-lain undang-undang yang ada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails