Sunday, June 16, 2024

AS menuju bangkrap. Lihat komen rakyat dalam blog ini..

 

Gambar hiasan

Unknown commented on "Palestin: Solidariti D-8 

& PAS jelajah Selamatkan M'sia"

1 Dollar BRICS bersamaan dengan 55 US dollar. Amerika bakal bangkrap dan golongan mahakaya rakyat Amerika Syarikat terancam dengan kemiskinan tegar. Link bawah

https://youtube.com/shorts/D3AMsePhqmg?si=LFGssXBUiN5b7PcK
Seluruh ekonomi dunia selama ini telah dikawal oleh AS apabila perdagangan dunia berada di bawah ketentuan dolar AS. Segala perkembangan ekonomi dunia didalangi di bawah dolar.

Kira-kira 60 peratus daripada semua rizab tukaran asing yang dipegang oleh bank-bank pusat adalah dalam USD manakala kira-kira 40 peratus daripada perdagangan global turut dinisbahkan kepada USD. Ini telah menjadikan USD sangat dominan dalam perdagangan global, dan turut dipanggil sebagai hegemoni USD.

Pertama kalinya dominasi mata wang dolar AS dalam ekonomi dunia akan berdepan risiko kehilangan nilai apabila negara seperti Brazil, Russia, India, China, Afrika Selatan (BRICS) mahu beralih daripada menggunakan mata wang negara tersebut.

Bagi negara yang berdagang dengan AS akan diheret dalam krisis yang kronik sekiranya berlaku kejatuhan dolar. Menurutnya, mata wang dolar yang dicetak oleh AS bakal hilang nilai dan nilai simpanan dolar di bank-bank diramal akan jatuh.

https://youtube.com/shorts/0VaZla3A7R8?si=-miEoFhxkXnnlkoF

Risiko kehilangan nilai Dollar Amerika apabila negara seperti Brazil, Russia, India, China, Afrika Selatan (BRICS) mahu beralih daripada menggunakan mata wang negara tersebut.

Sekian.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: AS menuju bangkrap? Video-video ini dapat membantu anda.
Al-hamdulillah, mari kita sama-sama berdoa untuk kemenangan HAMAS dan kumpulannya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails