Wednesday, January 11, 2023

Jangan bazirkan wang negara begini.. K'tan X bazir. & Seleweng RM 92.5 billion?

 


1. ‘Jangan bazir duit negara cari kami’ – Ivan Beerkus

PETALING JAYA – Lelaki warga Russia, Ivan Beerkus yang didakwa menceroboh Menara Merdeka 118 sebelum ini memaklumkan dia dan pasangannya, Angela Nikolau sudah tidak berada di Malaysia.

Beerkus menerusi hantaran di Instagramnya sebentar tadi memohon pihak berkuasa supaya berhenti mencari mereka berdua.

“Jangan bazirkan duit negara untuk mencari kami di Malaysia. Kami sudah tidak ada di Malaysia lagi,” tulisnya.

Katanya lagi, usaha dia dan pasangannya itu untuk memanjat puncak menara tersebut bukan sesuatu yang mudah dan tujuan mereka adalah bagi meningkatkan keyakinan diri.

“Kami menunggu di tempat persembunyian kecil di dalam Menara Merdeka 118 lebih 20 jam dalam keadaan kehabisan air, makanan, selain tidak dapat menggunakan tandas serta meregangkan kaki atau bernafas di tengah-tengah semua habuk pembinaan.

“Persediaan kami untuk mendaki mengambil beberapa hari. Bangunan itu telah meningkatkan langkah keselamatan dan kami terpaksa membuat perancangan yang sangat kukuh,” jelasnya.

Terdahulu, Angela mendedahkan dia terpaksa menyamar termasuk memakai tudung dan mengenakan seragam pekerja bangunan untuk memastikan kehadirannya di menara berkenaan tidak dikesan oleh mana-mana pihak termasuk pengawal keselamatan. – KOSMO! ONLINE


2. Peruntukan RM180,000 bina rumah dhuafat setiap DUN 

KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan memperuntukkan sebanyak RM20,000 bagi setiap DUN untuk disalurkan bagi memberi bantuan kepada mangsa banjir di negeri ini.

Timbalan Menteri Besar Dato’ Mohd Amar Abdullah berkata, melalui peruntukan itu bantuan disampaikan dalam bentuk makanan dan keperluan asas kepada mangsa banjir yang terlibat.

Katanya, kerajaan negeri sentiasa memberi bantuan kepada mangsa banjir termasuk melengkapkan keperluan yang tidak mencukupi di Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

“Kerajaan negeri hanya membantu keperluan yang tidak mencukupi terutama ketika berada di PPS. Bagaimanapun, bantuan lain diselaras Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma),” katanya kepada pemberita selepas selesai menyerahkan kunci rumah dhuafa’ DUN Panchor, semalam.

Pada majlis sama, beliau turut menyampaikan sumbangan kerajaan negeri untuk pembinaan Masjid Al-Alaq, Panji sebanyak RM60,000.

Dalam perkembangan lain, Mohd Amar berkata, kerajaan negeri memperuntukkan RM180,000 kepada setiap DUN di Kelantan untuk projek pembinaan rumah dhuafa’ dalam tempoh setahun.

“Melalui peruntukan yang disediakan sebanyak empat rumah dibina dalam tempoh setahun kepada asnaf yang layak di setiap DUN.

“Pemilihan penerima rumah tersebut dilakukan penghulu dan pejabat Pusat Khidmat DUN bagi memastikan mereka benar-benar layak,” katanya. – HARAKAHDAILY 7/1/2023


3. Muhyiddin jawab isu fitnah seleweng RM 92.5 billion   

FITNAH TERHADAP BERSATU
1.YAB Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan telah membuat kenyataan bahawa Pakej Rangsangan Ekonomi bernilai RM600 billion telah diselewengkan oleh Kerajaan Perikatan Nasional (PN) semasa saya menjadi Perdana Menteri.

2. Kenyataan itu jelas palsu apabila mantan Menteri Kewangan kerajaan PN, YB Tengku Datuk Seri Utama Zafrul bin Tengku Abdul Aziz, mengesahkan bahawa segala perbelanjaan yang melibatkan 8 Pakej Rangsangan Ekonomi diurus secara telus. Kenyataan beliau boleh dibaca di sini.


Tengku Zafrul kini adalah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dalam kabinet kerajaan PH-BN.  

3.Kemudiannya, isu RM600 bilion tidak disebut lagi. Ini kerana sebahagian besar daripada jumlah ini adalah berbentuk non-fiskal, iaitu bukan perbelanjaan dana kerajaan. Ini termasuklah moratorium bank dan pengeluaran KWSP yang tidak melibatkan wang kerajaan. 

4.Dana yang berbentuk fiskal, iaitu yang melibatkan wang kerajaan ialah sebanyak RM92.5 bilion. Semasa saya menjadi Perdana Menteri, jumlahnya RM83 bilion tetapi telah meningkat selepas itu. 

5. Kerana itulah, tohmahan yang dilemparkan kepada saya dan BERSATU kini tertumpu kepada dakwaan penyelewengan dana berjumlah RM92.5 bilion. Kononnya, saya telah mengarahkan individu tertentu untuk mengutip 3%-5% komisen daripada keseluruhan dana ini untuk dimasukkan ke dalam akaun BERSATU. Jadi, atas andaian ini mereka memfitnah kononnya BERSATU mempunyai dana pilihanraya berjumlah RM4.5 bilion yang digunakan semasa PRU-15. 

6. Kerana itulah PN dikatakan berbelanja besar dan mewah semasa PRU-15 yang lalu sehingga ada pemimpin politik BN menuduh PN membeli undi untuk menang.

7. Ini adalah suatu pembohongan maha dahsyat yang disandarkan kepada cerita rekaan atas rekaan. Penyelewengan dana RM92.5 bilion itu adalah satu rekaan. Perbelanjaan fiskal di bawah pakej-pakej rangsangan ekonomi bukan dalam bentuk projek yang boleh diselewengkan, tetapi sebahagian besarnya adalah pemberian tunai langsung kepada rakyat (direct cash transfer) seperti Bantuan Prihatin Nasional (BPN), Geran Prihatin dan Subsidi Upah. Bagaimana dana ini boleh diseleweng jika ia merupakan pemberian tunai langsung kepada rakyat?

8. Kutipan komisen 3%-5% daripada perbelanjaan fiskal ini juga adalah rekaan. Bagaimana saya boleh kutip komisen daripada perbelanjaan ini? Adakah 10.6 juta rakyat yang menerima BPN memberi komisen kepada saya? Adakah 2.96 juta pekerja yang menerima subsidi upah memberi komisen kepada saya? Tentu sekali tidak.

9. Jadi kalau mereka tidak memberi komisen kepada saya seperti yang didakwa, dari mana datangnya RM4.5 bilion untuk BERSATU yang kononnya diseleweng daripada dana RM92.5 bilion itu? Ini jelas merupakan satu cerita rekaan yang karut dan merepek. Hakikatnya, tidak ada dana RM4.5 bilion dalam akaun BERSATU atau akaun saya. 

10. Sebagai sebuah parti politik, BERSATU mempunyai dana hasil sumbangan pihak-pihak yang menyokong perjuangan BERSATU. Akaun parti BERSATU diurus secara telus di mana setiap terimaan dan perbelanjaan direkod, diaudit dan dibentangkan dalam Perhimpunan Agung Tahunan mengikut kehendak perlembagaan parti dan Akta Pertubuhan 1966. 

11. Sumbangan untuk dana pilihan raya juga dimasukkan ke dalam akaun parti. Walaupun negara kita masih belum mempunyai undang-undang pendanaan politik, saya percaya setiap sumbangan yang diterima oleh BERSATU tidak menyalahi mana-mana undang-undang atau peraturan yang sedang berkuatkuasa.

12. Mengenai perbelanjaan pilihan raya PN yang dikatakan mewah dengan bendera, baju dan “merchandise” yang banyak, saya hendak ceritakan perkara yang sebenarnya. Sebagai langkah penjimatan, BERSATU telah mencetak bendera dan merchandise PN secara “bulk order” dua tahun lebih awal dengan kos hampir empat kali ganda lebih murah berbanding jika ia dicetak hampir dengan tarikh pilihan raya.

13.Sebab itulah PN membuat keputusan untuk tidak menukar bendera dan logo yang digunakan dalam PRU-15 walaupun ada cadangan sedemikian. Ini kerana kita telah menyimpan stok lebih awal. Jika hendak dicetak semula, semua stok yang ada akan dibazirkan selain perlu menanggung kos yang berkali ganda lebih tinggi untuk mencetak bendera dan “merchandise” yang baharu. PN tidak ada dana untuk tujuan itu.

14. Jadi, janganlah reka cerita palsu dan menabur fitnah kononnya BERSATU mempunyai dana berbilion ringgit semata-mata untuk mencemarkan imej BERSATU dan PN.

15. Apa motif PH-BN hampir setiap hari melemparkan tohmahan terhadap PN dan secara berterusan melakukan witch-hunting? Yang terkini, penahanan reman Timbalan Ketua Bahagian BERSATU Segambut untuk tujuan siasatan berkaitan dakwaan penyelewengan dana RM92.5 bilion juga dikaitkan dengan saya. 

16. Jawapannya mudah. PH-BN takut dengan bayang-bayang mereka sendiri. Mereka gelisah melihat PN mendapat sokongan sekurang-kurangnya 62% orang Melayu dan Bumiputera dalam PRU-15. Dengan tindakan BN bergabung dengan PH, sokongan kepada gabungan yang terbentuk atas pembohongan kepada pengundi ini akan lebih merosot, sepertimana yang terbukti dalam PRK Padang Serai dan PRK Tioman. 

17. Jadi saya fikir mereka gentar menghadapi kemaraan PN dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang melibatkan enam buah negeri di Semenanjung Malaysia dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Kerana itu, kerajaan PH-BN akan terus melakukan pembunuhan karakter (character assasination) terhadap PN dan saya dengan melemparkan pelbagai tohmahan jahat yang tidak berasas. 

18. Saya tidak menolak kemungkinan tohmahan penyelewengan RM600 bilion direka supaya tindakan undang-undang terhadap BERSATU dapat diambil dengan tujuan untuk melemahkan jentera pentadbiran BERSATU sehingga sukar menghadapi PRN akan datang. Saya harap ini tidak benar dan menyerahkan kepada pihak SPRM untuk menjalankan siasatan secara telus dan adil.

19. Saya yakin siasatan SPRM setakat ini akan mendapati bahawa tohmahan terdapat RM4.5 bilion dalam akaun BERSATU atau akaun saya adalah palsu. Saya tidak pernah mengambil walau satu sen pun wang yang bukan hak saya. 

20. Sehubungan itu, BERSATU akan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada SPRM dalam menjalankan siasatan.

TAN SRI DATO' HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN
Presiden
Parti Pribumi Bersatu Malaysia
10 Januari 2023

Komen Weblog Ibnu HasyimJangan bazirkan wang negara begini.. K'tan X bazir. & Seleweng RM 92.5 billion?

Prihatin dan jangan bazirkan wang rakyat, apalagi melalui pencerobohan rakyat asing..

9 comments:

Anonymous said...

Enemy at the gate : Mencari barua baru..!!

Layak kah seorang bakal pemimpin baru Melayu bercakap dalam negara untra kiasu yang menindas kaum Melayu di situ....!!

Awas barua barua Lee Kwan Yew @ DAP dalam bikinan bercakap diplatform media Singapura.

Mana mana pemimpin muda yang sudah bercakap diplatform Singapura untuk menentukan kepimpinan Malaysia akan datang wajib dicurigai, wajib diawasi dan wajib dipantau di masa ini.

Beranikah KJ bercakap berkenaan nasib orang Melayu di Singapura itu sendiri semasa menerangkan hala tuju kepimpinan kaum Melayu (UMNO) di Malaysia semasa berbicara di platform media Singapura..!?Sejarah UMNO dan Lee Kwan Yew tidak pernah helok sepanjang zaman dulu kini dan selamanya.

Barua Lee Kwan Yew @ DAP yang sudah di bakul sampahkan ialah Tun Mahathir Mohmad dan Boboi. Taikun dan kroni kaum Cina belaan Tun yang sudah dibakul sampahkan ini mereka lebih berkiblat pada Lee Kwan Yew dan PAP@DAP.. Kita patut ujudkan beratus ratus taikun Melayu lepas ini..

Barua yang sedang dibela di tatang sedang menguasai Malysia iaitu Brother Anwar Bin Ibrahim didapati sedang terkapai kapai bergelut mengharapkan sokongan sekutu nya.

Bekas ahli parlimen Rembau itu bercakap pada forum anjuran Institut ISEAS-Yusof Ishak Singapura. Turut hadir ialah Menteri Pengangkutan Anthony Loke dari DAP adik pada Parti PAP@LeeKwanYew.

Kenapa media Singapura memilih Anthony Loke bukan menjemput Lim Kit Siang.. apa simboliknya agenda media kerajaan Singapura ini..!?

Sementara itu Khairy menganggap pemilihan Umno akan datang adalah sangat penting dan mungkin boleh membawa kepada pembaharuan kepada parti terbabit.

Mana mana pemimpin muda yang diharapkan untuk memjamin kelansungan kebaruaan Lee Kwan Yew @ DAP yang didapati berpotensi dibantu untuk jadi barua pada Lee Kwan Yew sepeti KJ sedang dalam radar pembikinan.

Harapkan Mat Sabu sekadar kulinari dan tak ada aura bercakap dalam Bahasa Inggeris lansung tidak boleh diharap lansung..

Mana mana pemimpin muda yang sudah bercakap dalam forum diplatform Singapura wajib dicurigai, wajib diawasi dan wajib dipantau di masa ini.

Beranikah KJ bercakap berkenaan nasib orang Melayu di Singapura itu sendiri ditanya semasa berbicara di platform media Singapura..!?

KJ jangan perasan bagus bila dijadi tamu jemputan media utama Singapura jika kaum Melayu di sana ditindas oleh Lee Kwan Yew@PAP..!!

Malah kononnya cukup bangga diberi penghormatan bercakap dan di wawancara dalam media di Singapura konon nya republik itu menyantuni bakal pemimpin Malaysia itu bukan suatu yang dibanggakan oleh umat Melayu di sini.

Mana mana bakal pemimpin yang didapati cenderung dan mesra Singapura wajib dicurigai dan diawasi sekarang..!! Kepada KJ jangan perasan bagus jika dijemput oleh media Singapura..ini suatu penghinaan pada UMNO dan kaum Melayu di Singapura maupun di Malaysia..

Lupakan Singapura, pedulikan Singapura yang menjadi duri dalam daging dan rapatkan hubungan dengan bangsa serumpun Indonesia yang lebih banyak sumber alam dan tenaga yang lebih bnyak...

Pemimpin yang cakap bergegar dengan acah acah power Melayu Islamik, acah acah power Islam sudah hampir lupus untuk di baruakan oleh Lee Kwan Yew@DAP jangan kita ulangi lagi.. cukup cukup lah...!!

#gotohellS'porkLeeKwanYew@PAP@DAP

Anonymous said...

Apa khabar presiden muda skrg, sonyak sopi je? Mereka2 yg berpotensi menjadi barua lky perlu segera dihapuskan dari dunia politik tempatan!!!

Anonymous said...

Pemimpin2 muda Melayu masa depan perlu punyai jati diri yang kuat, pegangan ugama yg kukuh dan tidak sama sekali dilihat akan menjadi barua kepada org lain...

Anonymous said...

Enemy at the gate : Rekayasa fitnah jijik oleh barua dimainkan semula.. tak sedar lagi ke orang Melayu..!?

Pattern fitnah jijik oleh barua masih sama..!!

Seleweng RM92.5 bilion dan makan komisyen 5 peratus, Ini komen Muhyiddin sama macam kes di awal 1MDB dan Jho Loh sebelum PRU 14.

Ingat lagi tak si Barua paling tua renta DAP@LeeKwanYee sebelum PRU 14 yang menyaksikan UMNO kalah dan Kerajaan BN tumbang sambil hadiahkan Pulau Batu Putih pada anak Lee Kwan Yew itu..!?

Hari hari isu fitnah jijik 1MDB dan yang dijerit terpekik terlolong, guling guling Bersih atas jalan raya tangkap Jho Loh..tangkap Jho Loh dimainkan..!?

Sambil anak cucu acah acah Power Melayu Islamik terkinja kinja angkat poskad LGBT COMANGO di Jalan TAR dan semua artis suam suam kuku pun naik sama menyerang UMNO/Bossku..!!

Sekarang duit 92.5 bilion pula dinyanyikan, terpekik terlolong barua Lee Kan Yew@DAP tuduh dan fitnah Muhyiddin Yassin menyifatkan dakwaan penyelewengan dana kerajaan sebanyak RM92.5 bilion yang dikaitkan dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebagai rekaan dan ‘pembohongan maha dahsyat’.

https://mykmu.net/2023/01/10/seleweng-rm92-5-bilion-dan-makan-komisyen-5-peratus-ini-komen-muhyiddin/

Sama tak pattern fitnah jijik dengan kes Jho Loh yang barua Lee Kwan Teh mainkan dolu dolu.. Pattern fitnah jijik masih sama cuma mangsa mereka saja yang lain..!!

Dalam kes Jho Low kesemua PM bermula dari barua DAP@LeeKwanYew paling celaka si tua renta buat bodoh bangang buat2 buta mata lansung tak tangkap Jho Low yang sedang tepok tangan ketawa terbahak barsama kaum DAP@ Lee Kwan Yew lihat betapa bodoh bangang kesemua PM ini tak ada telo utk memangkap nya..!!

Kes AMLA songlap RM700 juta Zety hakim hakim yang ada depan lubang hidung orang tua bodoh pun tak mampu ditangkap mereka..!! Ni lah yang dikatakan bila kuali ngata bontot periok hitam legam... sila pergi mampos legasi sial tak guna ini..!!

Sampai sekarang Jho Low lesappp... saya ulanggg... Jho Low lesap sampai sekarangg..!!

So ulanngg tayang fitnah jijik rekayasa barua barua Lee Kwan Yew dengan pattern yang sama seperti kes 1MDB sedang dimainkan semola...sama ada orang Melayu sedar atau tidak sedar saja Melayu sedang dikata lagakan dibatu apikan supaya berbunuhan sesama sendiri..

Cukup cukup lah kita dimainkan, dibantu apikan dan dikata lagakan.. Enough is enough now...!!!

#sudahsudahlahjadibaruaLeeKwanYee@DAP

Anonymous said...

Enemy at the gate : Mencari barua baru..!!

"Jika saya (KJ) menang dalam pemilihan Presiden UMNO saya akan sokong Brother Anwar Bin Ibrahim" .... kau dah kenapa KJ.?

Layak kah seorang bakal pemimpin baru Melayu bercakap dalam negara ultra kiasu yang menindas kaum Melayu di situ....!!

Awas barua barua Lee Kwan Yew @ DAP dalam bikinan bercakap diplatform media Singapura.

Mana mana pemimpin muda yang sudah bercakap diplatform Singapura untuk menentukan kepimpinan Malaysia akan datang wajib dicurigai, wajib diawasi dan wajib dipantau di masa ini.

Kalau tak disupport oleh barua Lee Kwan Yew dari Singapura dan DAP adakah Melayu tak boleh hidup dan mampos semua nya..!?

Anonymous said...

Kalau kj menang, kj ganti wak. Kj dapat kerusi tpm.
Siri ultra kiasu berlanjutan atau ada kesinambungan.
Baik tak payah.
Akhir akhir ini, tembelang ph dah dapat dianalisis oleh pengundi.
Tidak menguntungkan Islam dan penduduk asal.
Masih lagi jadi talibarut.

Anonymous said...

Mudah saja nak baca skrip barua DAP@LeeKwanYew...

Masih ada pemimpin pemimpin yang teekinjaa kinja jadi barua Lee KwanYee @DAP

Elok kita tukar nama nama taikun spt Vincent Tan, Leow Tiong Lay, Ananda, Lim Got Tongong, Robert Kowk, Lim Ping Ping dll pada nama Taikun Melayu pulak...

Bila banyak taikun Melayu menguasai pasaran maka harga barang keperluan dan perkhidmatan boleh dikawal oleh harga Melayu pulak...

Bila PM Melayu bertukar ganti taikun taikun mafia dan taikun gang kartel mata sepet ini masih nama yang sama juga harga barang masih melambung dan dikawal oleh tuan nya Singapura

Sebab itu semua barang keperluan diutamakan ke Singpura dulu.. rakyat Malaysia dimangsakan sbb barang di sorok dan dj manipulasi oleh kartel dan mafia tokey dan taikun ini.

Lingkup taikun mata sepet ni melingkuplah Singapura

JOM UBAH...!!

Anonymous said...

Kelantan nak bazir apa?

Duit pun x cukup2 sbb x tahu urus ekonomi.

Anonymous said...

Jangan bingai. Bezakan surplus ngan defisit. Itu pun kalau pandai kira.
Ini fakta bukan fitnah.

Terbaik kelantan. Telus dan bijak mentadbir.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails