Sunday, December 21, 2008

Tiada Jalan Pintas Untuk Kaya? Mana Boleh..Komen oleh:
MackAlistar

ULASAN AKHBAR [RTM1] - TAJUK ANALISIS BERITA (JUMAAT: 19/12/08) TIADA JALAN PINTAS UNTUK KAYA?
ITULAH TAJUK YANG DI PERKATAKAN DAN DI ANALISIS OLEH PIHAK RTM1.
 KATANYA "TIADA JALAN PINTAS UNTUK KAYA". IYA KE? TIADA JALAN PINTAS? MANA BOLEH TIADA? DI MALAYSIA ADA! ... SEMEMANGNYA ADA! .... DAN ... DI MALAYSIA MACAM2 ADAAAAA ........ TAK NAMPAK KA? ATAU SENGAJA BUAT-BUAT TAK NAMPAK? YANG RAMAI OKB  -  ORANG2 KAYA BARU ... YANG DGN TIBA2 KAYA TU GIMANO? TANG TIBA2 MUNCUL INSTANT MILLIONAIRES a.k.a. JUTAWAN SEGERA (OUT OF THE BLUES) TU CAMNO PLAK?
 
ITU LAAAA  .... JANGAN PIKIAQ SEGALA TINDAK TANDOK PENYELEWENGAN & SALAHGUNA KUASA DI PIHAK BERKUASA - PUAK2 MENTERI - PUAK2 AHLI POLITIK YG TIDAK AMANAH & TIDAK BERTANGGUNGJAWAB - SEGALA KERJA JAHAT DARI TANGAN2 DURJANA MEREKA ..... RAKYAT TIDAK MENYEDARI?
 
SUDAH TERANG JELAS LAGI MENYERLAH -  TERPAMPANG DIDEPAN MATA.
DENGAN CARA & GAYA HIDUP MEWAH DGN SERBA SERBI MEWAH SUDAH CUKUP JELAS DAN NYATA MEMBERI GAMBARAN CORAK DAN GAYA HIDUP ORANG KAYA SEGERA DGN SERBA MACAM TEKA-TEKI DGN PENUH CURIGA DAN SYAK WASANGKA SERTA PELBAGAI MCM KESANGSIAN BERMAIN DI PEMIKIRAN RAKYAT.
 
SELALUNYA ISU 'PEMBANGUNAN' LAH DI AMBIL SEBAGAI 'MODAL PROPOSAL' UNTUK KEPENTINGAN SESAMA MEREKA. INI ADALAH DISEBABKAN KERANA INGINKAN PEMBANGUNAN BAGI SEMUA PIHAK LAH - MAKA ISU 'PEMBANGUNAN' MUDAH DIAORANG PERGUNAKAN UNTUK DI MANIPULASIKAN.
ISU 'PEMBANGUNAN' CUKUP KETARA BAGI MEREKA2 YG INGIN MEMANIPULASIKANNYA. CONTOH PALING KETARA IALAH KES TANAH RUNTUH DEMI BERULANG2KALI BERLAKU (SEPERTI APA YG TERJADI DI BUKIT ANTARABANGSA).... INILAH SEBAB MUSABAB KEGHAIRAHAN UNTUK MEMBANGUN .... IAITU UNTUK MELIHAT 'PEMBANGUNAN' MENJADI KENYATAAN. 
 
FIKIR SENDIRILAH - DALAM SEGI INI - SIAPA YANG UNTUNG? SIAPA YANG RUGI?
PIHAK2 MANA YANG MANFAAT? PIHAK MANA YANG TERIMA PADAH?
 
KALAU TIDAK DENGAN KEGIATAN RASUAH & PENYELEWENGAN WANG RAKYAT - MASAKAN DENGAN SENANG2 DAN BEGITU MUDAH DAN BEGITU SEGERA DALAM MASA YANG SINGKAT DAPAT MENGECAPI KEKAYAAN DAN KEMEWAHAN YANG MELEBIHI HAD?
 
PERBINCANGAN DAN ANALISIS DARI PIHAK RTM1 DGN MEMBERI TAJUK SEPERTI DIATAS ADALAH TIDAK BETUL SAMA SEKALI DAN TIDAK MENEPATI KEADAAN DGN APA YANG DAH DAN SEDANG BERLAKU DGN MENJADI2 SEKARANG.....
IAITU GEJALA RASUAH ... DAN PENYELEWENGAN WANG RAKYAT DAN SALAHGUNA KUASA YG SEMAKIN MENULAR DGN AMAT KETARA SEKALI.
 
CONTOH2 KALAU HENDAK DI SENARAIKAN .... AMATLAH PANJANG BERJELA2 SENARAINYA..... INFACT SEMUA ORANG TAHU.
 
NAMUN -  FAKTOR 'AMANAH' YG TIDAK DI PEGANG DAN DI SERAH PADA ORANG2 YG TIDAK JUJUR ... MAKA MUNCULLAH MEREKA2 YG TIDAK BERAMANAH  -  DAN DENGAN ITU  -  MEMBIAKLAH MEREKA2 YG TAK BERTANGGUNG-JAWAB, TAK BERETIKA, TAK BERPERIKEMANUSIAAN, TAMAK HALOBA, PENTINGKAN DIRI SENDIRI, KAUM KELUARGA & SANAK SAUDARA, KRONI2 DAN PROXI2, DAN DGN SESIAPA SAJA YG SANGGUP BERKOMPROMI.
 
JADI, MEMANG ADA JALAN PINTAS UNTUK KAYA DGN SEKELIP MATA - SEMEMANGNYA ADA  -  IAITU DGN MENGAMALKAN KEGIATAN RASUAH - MENYELEWENG WANG RAKYAT & SALAHGUNA KUASA (POWER-ABUSE).
 
SIAPA KAH YG BOLEH MENGAMALKAN KEGIATAN2 KOTOR & JIJIK SEPERTI INI?
SIAPA LAGI? KALAU BUKAN MEREKA2 YG MEMPUNYAI KUASA - YANG BOLEH SENGAJA MEMANIPULASIKAN SESUATU DALAM BIDANG KUASA MEREKA SEMATA2 UNTUK KEPENTINGAN BERSAMA (WIN-WIN SITUATION ANTARA SESAMA MEREKA).
 
ITU SEBAB PENDAPAT DAN PANDANGAN KEMENTERIAN PENERANGAN (MELALUI MEDIA PENYEBARAN 'AM NYA - RTM) TIDAK BOLEH DITERIMA BULAT2 - BUKAN MAKNA SEGALA APA YANG MEREKA SALURKAN ADA LAH TEPAT ATAU BERTEPATAN DGN KENYATAAN DAN REALITI KEHIDUPAN.
 
SLOGAN LAUNGAN YG SENTIASA DIWAR-WARKAN OLEH RTM "RINGKAS, TEPAT, PADAT & MUTAKHIR" ITU HANYALAH RHETORIK DAN PALSU SEMATA.
 
NAMPAK SANGAT RTM HANYA MAMPU CAKAP BERDEGAR2.
BAGAIMANA ORANG MAHU RESPEK SAMA RTM?
KEMENTERIAN PENERANGAN? MENTERI PENERANGAN?
 
MackAlistar


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails