Thursday, October 11, 2007

Imbauan 7: Terkenang-kenang Mohd Anang.


Ibnu Hasyim:
CATATAN SANTAI


PAGI tadi sebelum menanti waktu sahur di Restoren Taqwa cawangan Taman Melewar, pelanggan-pelanggannya penuh meja di dalam dan luar kedai.. Ada yang menegur saya, menjemput duduk dan mengajak minum. Antara puluhan orang yang duduk di suatu kelompok meja luar kedai itu terdapat YB Salahuddin Ayub, juga Ketua Pemuda PAS wakil rakyat parlimen Kubang Kerian Kelantan, orang Johor kini berada di Selangor.

“Saya lihat anta, saya teringat kepada satu lagi Mohd iaitu Allahyarham Mohd Anang…” kata YB Salahuddin kepada saya.

Saya kenal Salahuddin sudah lama.. Sejak dalam pilihanraya kecil Tambatan di Johor, beliau masih belum jadi Ketua Pemuda lagi. Waktu itu saya menjadi pengarang majalah UMMAH yang memilih gambar Tengku Razaleith menghiasi kulit majalah. Majalah yang diedarkan menjelang pilihanraya tersebut.

“Dua Mohd yang orang kurang tahu ayah mereka. Satu anta, Mohd Hasyim dan lagi satu Mohd Anang… kerana orang menyebut nama dan ayah mereka serentak.” Jawab Tarmizi Mohd Jam, bekas pengarang Harakah yang kebetulan ada di situ. “Sebenarnya nama ayah mereka ialah Hasyim dan Anang. Jadi Mohamad bin Hasyim dan Mohammad bin Anang.”

Antara sahabat yang agak lama tak jumpa ada di situ, ialah Bakar Hak (Abu Bakar Rashid yang laman webnya ‘Penarik Beca’) antara orang kuat yang membantu Harakah sejak zaman pentadbiran Mohd Nakha’ie dulu, Wan Johari juga pekerja Harakah dulunya, laman webnya ‘Ahli Parlimen PAS’ dan ‘Jiwo Kelate’, Md Zin bekas penjual gigih Harakah di Taman Melewar, Amin yang isterinya bekerja dengan pejabat PAS sejak dulu, ada pekerja Harakah dan kawan-kawan lain yang saya tak ingat nama mereka.

Teguran YB Salahuddin, mengenangkan saya kepada Allahyarham Mohd Anang, Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor yang meninggal dunia dalam suatu kemalangan jalanraya. Beliau selalu ulang-alik Johor-KL termasuk kerana tugas parti. Beliau adalah satu-satunya orang yang bersimpati dengan saya, menderma sebanyak RM500 sewaktu saya disaman dan diseret ke mahkamah oleh FINAS, kerana menjual dan menyebarkan video ceramah-ceramah politik PAS. (lihat Catatan Santai Ibnu Hasyim ‘Imbauan 3: Orang Harakah Tolong Saya’).

Waktu itu beliau antara pembuat dan penyalin video yang sentiasa diburu polis.. Tidak semua peniaga-peniaga sanggup menanggung risiko sepertinya. Beliau termasuk antara orang yang berani menyebarnya demi perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS. Begitu juga semasa hujung tahun 1987 (kalau tak salah, saya ingat waktu itu saya baru pulang dari Mekah kira-kira 6 bulan berada di sana), ramai pemimpin-pemimpin PAS ditahan di bawah ISA.

Mereka, termasuk Mohd Sabu (KL), Allahyarham Ustaz Buniyamin Yaakob (Kelantan), Suhaimi Said (Pahang), Ir Khalid Samad (KL), Kamaruzaman (Kelantan- dikatakan antara pemimpin kecil PAS yang dikatakan terlampau laju akhirnya terkeluar dari PAS. Lambang PAS dimarkasnya ditambah dengan parang bersilang di bawah bulan,), Tuanguru Hj Md Arif (Perak), Mahfuz Omar (Kedah) dan mungkin ada lagi tapi saya tak ingat.

Cikgu Sahak sebagai ketua di Harakah waktu itu mengarahkan saya bersama dua pekerja saya Elias Md Lazim dan L Man Kadir Shamsi (bekas pengarah & pelakon), serta Mohd Anang, mengelilingi lebih dari separuh Malaysia Barat bagi mengutip tandatangan isteri-isteri mangsa ISA, dengan kereta beliau. Dalam tugas itu di Kelantan kami hadapi masalah, sehingga Tok Guru Nik Aziz turun tangan melalui Wan Rahim (sekarang Dato’) dan Ustaz Halim (sekarang Dato’) yang membantu kami.

Akhirnya isteri-isteri mangsa ISA berjaya berhimpun dan membuat tunjuk perasaan membantah penahanan ISA suami-suami mereka di depan rumah Perdana Menteri di Seri Perdana, Kuala Lumpur. Allahyarham Mohd Anang juga pernah dihantar oleh Harakah pergi ke Peshawar dan Afghanistan membuat liputan perjuangan mujahidin Afghanistan melawan Tentera Beruang Merah Rusia waktu itu.

Beliau pergi kira-kira 2 tahun selepas Osama Laden berada di sana. Suatu perjuangan yang sungguh mencabar. Bayangkan bagaimana hendak ke Afghanistan sedangkan pintu masuk ke negara tersebut telah ditutup. Tidak melalui jalan biasa yang kadang-kadang perlu berjalan kaki puluhan batu sehari. Saya rasa begitu, kerana saya juga pernah ke sana beberapa tahun sebelum itu. Saya pergi sebelum kedatangan Osama Laden lagi. Pergi bersendirian sebelum wujudnya Harakah lagi.

Kata YB Salahuddin selanjutnya mengenai Mohd Anang, “Saya teringat selepas beberapa jam bermesyuarat dengan Allahyarham, tiba-tiba saya mendapat telefon dari isterinya sambil menangis memberitakan tentang pemergiannya. Pemergian yang tidak disangka-sangka dalam suatu kemalangan jalanraya… Begitulah mudah perginya seorang mujahid!”

Akhirnya..

“Siapa yang nak bayar ni?” Kata Wan Johari sambil membetulkan gelas-gelas di meja, setelah selesai berbincang dan masing-masing hendak beredar. Mata masing-masing tertumpu kepada YB Salahuddin yang disebut-sebut berjiwa rakyat itu, sudah tentu dia juga seorang yang pemurah… boleh bayar. No problem.

Catatan santai:
ibnuhasyim. blogspot.com
(e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com)
KL.
10-10-2007.

1 comment:

Ibnu Hasyim said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails